ua en ru

Хакери можуть захопити комп'ютер. Українців попередили про ворожу кібератаку

Хакери можуть захопити комп'ютер. Українців попередили про ворожу кібератаку Фото: українців попередили про ворожу кібератаку (Getty Images)

Росіяни розсилають віруси під виглядом рекомендацій від державного сервісу CERT-UA.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки в Telegram.

У Держспецзв’язку.повідомили, що лист із темою "Рекомендації CERT-UA з налаштувань програм MS Office", надісланий із поштової адреси cert-ua@ukr.net, можуть надсилати до українських державних організацій. Він містить вкладений файл "ВНУТРІШНІ КІБЕРЗАГРОЗИ.chm" нібито від імені урядової команди CERT-UA. Про це повідомили

"Відкриття файлу призведе до ураження комп’ютера програмою MerlinAgent. Після цього зловмисники отримають віддалений доступ до комп’ютера та можуть виконувати команди, завантажувати та видаляти файли", - повідомили в центрі.

Кібератаки на Україну

Від початку повномасштабного вторгнення Росії значно зросла кількість кібератак на українців. Найчастіше їх здійснювали саме росіяни.

Наприклад, у квітні ЗМІ повідомили, що російські хакери отримали доступ до приватних камер спостереження в українських кав'ярнях, щоб збирати розвідувальну інформацію про конвої з гуманітарною допомогою, які проїжджають повз них.

Також стало відомо, що протягом 2022–2023 років хакери шпигували за комп'ютерами редакторів українських ЗМІ та державних організацій.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.