ua en ru

Хакери атакували органи юстиції та нотаріусів в Україні

Хакери атакували органи юстиції та нотаріусів в Україні Фото: хакери атакували органи юстиції та нотаріусів в Україні (freepik.com)

Хакери атакували органи юстиції та нотаріату України. Вони розповсюджують електронні листи зі шкідливою програмою AsyncRAT.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Держспецзв’язку.

За даними відомства хакери розповсюджують електронні листи із вкладеннями у вигляді BZIP, GZIP чи RAR-архіву. Відкриття файлу призводить до ураження комп’ютера шкідливою програмою AsyncRAT. Вона надає віддалений доступ до пристрою.

Варто зауважити, що небезпечні листи мають специфічні теми та назви файлів.

Наприклад:

  • Лист відділу з питань нотаріату у Дніпропетровській області.rar;
  • Лист до відома та виконання.cmd;
  • Лист МЮУ для доведення до відома та врахування в роботі.exe.bzip.

Це свідчить про те, що головні цілі зловмисників - українські органи юстиції та нотаріату.

"CERT-UA відстежує зловмисну активність від першого кварталу 2023 року за ідентифікатором UAC-0173. Не виключено, що вона може бути пов’язана з діяльністю UAC-0007 (BlackNotary - так звані "чорні" нотаріуси)", - сказано у повідомленні.

Кібератаки на Україну

Від початку повномасштабного вторгнення Росії значно зросла кількість кібератак на українців. Найчастіше їх здійснювали саме росіяни.

Наприклад, у квітні ЗМІ повідомили, що російські хакери отримали доступ до приватних камер спостереження в українських кав'ярнях, щоб збирати розвідувальну інформацію про конвої з гуманітарною допомогою, які проїжджають повз них.

Також стало відомо, що протягом 2022–2023 років хакери шпигували за комп'ютерами редакторів українських ЗМІ та державних організацій.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.