Кавун можна виростити не тільки на півдні України - досвідчені городники діляться порадами, як правильно садити його насінням навіть у середніх широтах. Важливо дотриматися строків посіву, підготувати ґрунт і забезпечити належний догляд. Тоді плоди вийдуть соковитими та солодкими.
Коли та як садити кавуни з насіння або з розсади і які помилки не дають вам отримати гарний врожай, розповідає РБК-Україна.
Оптимальний час - коли ґрунт прогріється щонайменше до 15 градусів, а середньодобова температура тримається на рівні 18-20 градусів.
У південних областях сіяти кавуни можна вже в середині травня, у центральних і північних регіонах - наприкінці травня або на початку червня.
Якщо весна прохолодна, краще почекати, ніж ризикувати насінням у холодному ґрунті.
Підготовка насіння
Ґрунт
Схема посіву
Полив і догляд
У регіонах із коротким літом городники радять висівати кавуни на розсаду. Це дозволяє отримати плоди на 2-3 тижні раніше.
Коли сіяти розсаду
Ґрунт та ємності
Умови вирощування
Висадка у ґрунт
Головні правила догляду
Посів у холодний ґрунт
Якщо ґрунт не прогрівся до 15 градусів, насіння може загнити або сходи будуть слабкі.
Надмірний полив
Кавуни не люблять застою води - плоди стають водянистими, можуть тріскатися.
Загущені посадки
Рослинам бракує сонця і повітря, вони витягуються і формують дрібні плоди.
Відсутність формування батогів
Якщо не залишати сильні пагони й зайві не прищипувати, рослина витрачає сили, а кавуни не встигають визріти.
Затінена ділянка
Кавуни - сонцелюбні культури, у тіні плоди не набирають солодкості.
Посів поруч із гарбузами чи кабачками
Є ризик перезапилення, через що плоди втрачають смак і форму.
Це реально, але тільки у теплицях із підігрівом і додатковим освітленням.
Кавун - ультратеплолюбна культура: для нормального росту потрібні +25 +30 градусів, вночі не менше +18 градусів. Взимку в Україні таку температуру можна забезпечити лише в опалюваних теплицях.
Потрібна штучна підсвітка (LED-лампи 12-14 годин на добу), бо зимове сонце занадто слабке.
Особливості технології
Мінуси
Вас може це зацікавити:
Під час написання матеріалу були використані такі джерела: VSN, Ferm.in.ua, Biotens, Добрий господар, Zemliak.