ua en ru

Глава МЗС планує нове турне Африкою: коли відбудеться

Глава МЗС планує нове турне Африкою: коли відбудеться Фото: міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (Віталій Носач, РБК-Україна)

У МЗС ведеться робота над організацією другого африканського турне глави відомства Дмитра Кулеби. Воно заплановане на літо.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на спецпредставника України з питань Близького Сходу та Африки Максима Субха в інтерв'ю "Укрінформу".

"Ми зараз працюємо над тим, щоб друге африканське турне міністра відбулося влітку і охопило нові країни Африканського континенту. У цьому році виповнюється 60 років заснування Африканського Союзу, 25 травня відзначається День Африки, і ми хотіли б, щоб Україна на високому рівні долучилася до цих заходів", - заявив Субх.

Він наголосив, робота триває, адже підготовка візитів потребує комунікації, надсилання офіційних звернень і отримання погоджень.

"Ми також плануємо і цього разу запросити в африканське турне український бізнес. Торік до нього долучилися представники 12 вітчизняних компаній, які в нинішніх умовах змогли виїхати за кордон для участі у бізнес-форумах у кожній з країн, де був міністр. Хотілося б, щоб цього разу їх було не менше", - розповів Субх.

За його словами, також ведеться робота над організацією конференції Україна-Африка.

"Зараз ми визначаємося з її головними темами і постійно комунікуємо щодо цього питання з Офісом президента і відповідними міністерствами", - сказав Субх.

Він підкреслив, мета МЗС - через подібні саміти і візити побудувати міст для впровадження наших технологій на території Африки.

"Тому саміт Україна-Африка для нас є пріоритетним. Ми хочемо провести його у Києві й будемо запрошувати глав держав усього Африканського континенту. Ми розуміємо наявні виклики і загрози, зокрема й те, що Росія зробить усе, аби зірвати цей захід. Тому ми наперед передбачаємо можливість онлайн-участі. Але наша мета - зібрати лідерів усього Африканського континенту, тому що немає в Африці країни, якої не заторкнула б російсько-українська війна", - підсумував Субх.

Нагадаємо, що глава МЗС Дмитро Кулеба 3 жовтня розпочав перше в історії української дипломатії турне глави відомства країнами Африки, яке мало тривати до 12 жовтня. Але він вимушено перервав захід 10 жовтня через масований ракетний обстріл росіянами українських міст.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.