ua en ru

У Франції піднімуть пенсійний вік, що загрожує протестами

У Франції піднімуть пенсійний вік, що загрожує протестами Фото: акція протесту у Франції (twitter.com/ajplus)

Уряд Франції оголосив про намір запровадити реформу пенсійної системи, яка передбачає підвищення на два роки пенсійного віку. Після цього профспілки закликали до страйків та протестів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Як стверджують представники профспілок, ця пенсійна реформа несправедлива і не потрібна. Так, лідери профспілок домовилися про загальнонаціональний страйк 19 січня, який започаткує серію демонстрацій та протестів.

Опитування Odoxa показало, що четверо з п'яти громадян виступають проти підвищення пенсійного віку.

Зазначається, що право вийти на пенсію у відносно молодому віці глибоко цінується у Франції, і реформа стане серйозним випробуванням здатності президента Еммануеля Макрона досягти змін, оскільки в країні зростає соціальне невдоволення зростанням вартості життя.

Пенсійна реформа Макрона передбачає вихід на пенсію у 64-річному віці. Ініціативу ще має схвалити парламент.

Як заявляють в уряді, життєво важливо не допустити дефіциту пенсійного бюджету.

"Я добре розумію, що зміна пенсійної системи викликає питання та побоювання серед французів", - заявила прем'єрка Елізабет Борн. Вона також додала, що Франція "має дивитися правді у вічі".

Реформування пенсійної системи у Франції мало відбутися у 2020 році, але процес заморозили через пандемію коронавірусу.

Уряд Франції планує, що пенсійний вік підвищуватиметься на 3 місяці на рік, починаючи з вересня - і аж до 2030 року. Додамо, що з 2027 року для отримання повної пенсії французам потрібно буде відпрацювати 43 роки.

Нагадаємо, що три роки тому верховний комісар Франції по пенсіях Жан-Поль Делевое подав у відставку. Її пов'язують з неможливістю влади скасувати пенсійну реформу, через яку у країні почалися масові страйки.