ua en ru

Формується "коаліція зла". Путін вирішив "підпалити світ", - президент Польщі

Формується "коаліція зла". Путін вирішив "підпалити світ", - президент Польщі Фото: президент Польщі Анджей Дуда (Getty Images)

На тлі війни Росії проти України формується "коаліція зла". Диктатор Володимир Путін вирішив "підпалити світ".

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час "Українського сніданку" в Давосі, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

"Я абсолютно впевнений, що через 30 років після розпаду Радянського Союзу ми можемо сказати, що зараз ми є свідками відродження російського імперіалізму в його кровожерливій версії. Без жодних сумнівів, Путін вирішив підпалити світ", - сказав президент Польщі.

Найнебезпечнішим, на його думку, є те, що на тлі війни РФ проти України у світі формується "коаліція зла".

"І вона є сприятливою не лише для Путіна, вона готова брати на себе повноваження і ризик руйнування міжнародного порядку. Модель безпеки, яку ми намагалися будувати після "холодної війни" зараз руйнується на наших очах. Основи вільного світу, свобода гідність і демократія, зараз руйнуються і мають багато ворогів. Україна бореться не тільки за свій суверенітет, але й захищає наші демократичні цінності. Ми не повинні цього забувати", - зазначив Дуда.

Він також закликав світових лідерів не піддаватися втомі через війну в Україні.

За словами польського президента, якщо Путін переможе в Україні, це подасть чіткий сигнал усьому світу і спонукає прихильників Росії активізувати дії проти західного світу.

"Українці мають самі вирішити своє майбутнє, ніхто інший не може його вирішити. І конфлікт закінчиться лише з повним відступом Москви. Вони - агресори, які напали на незалежну та суверенну країну", - додав Дуда.

Інші висловлювання про Путіна

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон вважає, що сьогоднішня ситуація нагадує події 1930-х років, а російський диктатор Володимир Путін грає роль Адольфа Гітлера.

Він заявив, що війна в Україні залишається для нього "абсолютним пріоритетом номер один". Міністр назвав це викликом для нашого покоління.

Кемерон порівняв сьогодення з подіями перед Другою світовою війною, коли Захід намагався умиротворити Адольфа Гітлера.

"Це все одно, що бути міністром закордонних справ чи лідером у Європі в 1930-х роках, ми не повинні заспокоювати Путіна. Ми повинні протистояти злу, яке представляє його вторгнення", - сказав глава МЗС Британії.