ua en ru

У Фонді гарантування вкладів заявили про інформаційну атаку

У Фонді гарантування вкладів заявили про інформаційну атаку Фото: у Фонді гарантування вкладів фізичнх осіб заявили про інформаційну атаку (facebook com)
Автор: Юлія Бойко

У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО ) заявили, що проти установи розгорнули замовну інформаційну кампанію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заступника директора-розпорядника фонду Андрія Оленчика.

За його словами, організація і раніше зазнавала інформаційних атак з боку власників банків, які ФГВФО виводить з ринку, оскільки одна з функцій фонду - позови до пов’язаних з цими банками осіб, причетних до доведення їх до банкрутства.

На сьогодні у судах розглядаються близько 1000 таких позовів на понад 170 млрд грн.

"Це - впливові опоненти, які роками посідають топ-позиції у рейтингах статків або фігурують в антиолігархічних санкційних списках, мають необмежені ресурси та не соромляться застосовувати їх заради власних інтересів", - наголосив Оленчик.

Він не назвав осіб, яких у Фонді підорюють у медіаатаці, однак уточнив, що такі інформаційні кампанії особливо інтенсифікувалися після того, як минулого року Національний банк ухвалив рішення про виведення з ринку двох банків за порушення правил фінансового моніторингу, а саме за маніпуляції з приховуванням реального походження платежів, пов’язаних з гральним бізнесом.

Як відомо, торік за порушення правил фінмоніторингу НБУ вивів з ринку банки "Айбокс" та "Конкорд".

Крім того, Оленчик нагадав про борг одного з банків перед Державною податковою службою, накопичений до виведення з ринку, який Фонд гарантування вкладів перерахував не акціонерам банку, які довели банк до виведення з ринку, а до держбюджету.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що одним з таких банків є "Айбокс", з рахунків якого у грудні 2023 р. було перераховано 550 млн грн за рішенням Фонду гарантування.

Як відомо, за час існування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з ринку було виведено понад 100 банків, з яких близько 90 регулятор визнав неплатоспроможними з 2014 року. Ще 9 виведено з ринку уже після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Фонд гарантування вкладів повністю виплатив гарантовані суми усім 2,5 млн гривень їхніх вкладників, які звернулись по вклади (на суму понад 104,5 млрд гривень), та повернув майже 70 млрд грн решті кредиторів, зокрема, бізнесу та фізичним особам.

Вкладникам 6-ти банків, виведення яких розпочато після ухвалення змін до законодавства у квітні 2022 року, Фонд гарантування відшкодовує вклади у розмірі 100%, включно з відсотками. Стовідсоткові гарантії діятимуть для банків, виведення яких почнеться під час воєнного стану та упродовж трьох місяців після його завершення.