ua en ru

ЄС готується до нових атак Путіна, є кілька сценаріїв, - Politico

ЄС готується до нових атак Путіна, є кілька сценаріїв, - Politico Фото: президент РФ Володимир Путін (Getty Images)

Західні лідери будують плани щодо Росії, глава якої стає менш передбачуваним. Ймовірно, мета президента РФ Володимира Путіна – виснажити підтримку Заходу та розпалити суперечки між союзниками України до того, як Росія остаточно програє на полі бою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico .

Колишній командувач військ США в Європі Бен Ходжес вважає, що ЗСУ досягли точки неповернення і впевнено йдуть до перемоги. Тому союзники мають зберігати спокій та продовжувати підтримку України, а НАТО бути готовим до будь-якого сценарію.

Що Путін може зробити далі?

Терор мирних жителів України

Серед можливих сценаріїв видання називає продовження масованих бомбардувань цивільного населення та інфраструктури, що є особливо небезпечним у міру наближення зими.

Про це свідчить, зокрема, призначення командувачем російських сил в Україні відомого своєю жорстокістю Сергія Суровікіна.

Україні потрібні системи, здатні прикрити цілий регіон від атак крилатих ракет і балістичних ракет, але ця можливість у військовому плані складна і дуже дорога. І навіть коли вона матиме більше систем, керівництву України доведеться розставити пріоритети, які міста, райони та об'єкти захищати, кажуть експерти.

Саботаж у Європі

Росія, ймовірно, продовжить потай знищувати інфраструктуру країн НАТО. Це можуть бути дії, подібні до недавньої атаки на "Північний потік" або пошкоджень кабелів німецької залізниці.

Національна влада може посилити патрулювання на суші та на морі, тим самим посиливши стримування, але навіть у цьому випадку неможливо контролювати все. Є також кіберзагроза, яка додає ще один громіздкий вимір, пише видання.

Такі "гібридні" напади можуть нарешті призвести до застосування п'ятої статті угоди НАТО, в якій йдеться про те, що напад на одного з союзників є нападом на всіх.

Виграти час

У той час як Путін, мабуть, підвищує ставки, експерти кажуть, що він також, ймовірно, намагається виграти час, сподіваючись, що холодна погода змінить динаміку конфлікту, і Захід зрештою втомиться озброювати та фінансувати Україну.

Путін намагається виграти час, хай навіть в обмін на тіла російських солдатів.

Загрози Апокаліпсисом

Крім того, існує перспектива ядерної війни – концепція, яка донедавна здавалася немислимою.

Фахівці попереджають, що ядерна зброя залишається найменш вірогідним варіантом для Москви.

Нагадаємо, Путін вирішив оголосити часткову мобілізацію, приєднати до Росії окуповані території України та погрожувати ядерною зброєю.

Чи можуть ці ходи у відповідь Кремля змінити ситуацію на фронті і вплинути на війну – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.