ua en ru

Екс-керівнику охорони Януковича оголосили підозру

Екс-керівнику охорони Януковича оголосили підозру Фото: В’ячеслав Заневський (скрін відео)

Служба безпеки повідомила про підозру колишньому керівнику охорони Януковича В’ячеславу Заневському. Його звинувачують у пособництві РФ під час окупації Херсонської області та частини Миколаївської.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-центр СБУ.

"Після захоплення Херсона і частини Миколаївської області Заневський допомагав загарбникам у поширенні кремлівського режиму та придушенні руху опору", - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, у липні минулого року на Заневського вийшов його син, який входив до складу окупаційних угруповань РФ на тимчасово захопленій частині півдня України.

"Тоді він звернувся до свого батька з проханням посприяти російським каральним органам у виявленні місцевих українських патріотів, у тому числі учасників АТО і ветеранів ЗСУ", - розповідають в СБУ.

У відповідь на це Заневський сконтактував сина з двома своїми знайомими - очільниками створених агресором так званих "МВС" і "Державної служби безпеки" у тимчасово окупованій Херсонській обалсті.

"У подальшому вони передавали російським загарбникам персональні дані про місцевих жителів та сприяли викраденню людей", - зазначили в СБУ.

Також Заневський консультував військові підрозділи країни-агресора щодо тактики ведення бойових дій проти Сил оборони.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 ККУ (пособництво державі-агресору). Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що до суду скерували обвинувальний акт щодо екс-керівника СБУ часів президентства Віктора Януковича Олександра Якименка. Він причетний до організації масових репресій проти жителів окупованої частини Херсонської області.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.