ua en ru

Допомагали РФ контролювати "Запоріжсталь". Зеленський ввів санкції проти нових осіб

Допомагали РФ контролювати "Запоріжсталь". Зеленський ввів санкції проти нових осіб Фото: Володимир Зеленський, президент України (president.gov.ua)

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження нових санкцій проти осіб, які допомагали Росії контролювати завод "Запоріжсталь".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на главу держави в Telegram.

За словами Зеленського, сьогодні в Україні санкційний день - він уже підписав відповідні укази щодо запровадження нових обмежень.

"Перший санкційний пакет - щодо "Запоріжсталі". Своїм указом наклав обмежувальні заходи на 41 особу - 13 фізичних та 28 юридичних, - за допомогою яких РФ зберігала контроль над підприємством, шкодила нашій економіці", - зазначив президент.

Зеленський додав, що запускається процедура конфіскації російської частки, тепер "Запоріжсталь" працюватиме для України та українців.

Варто зауважити, що "Запоріжсталь" є одним з найбільших металургійних підприємств у Європі. Щороку в чотирьох доменних печах комбінат виплавляє 2,6 млн тонн чавуну для виробництва сталі.

Оновлено 18:40

На сайті Офісу президента з'явилися указ №275/2023, згідно з яким вводяться санкції проти 13 громадян Вірменії та 28 юридичних осіб.

Водночас президент у своєму вечірньому зверненні також прокоментував такі обмеження.

"Перше - це пакет, що стосується "Запоріжсталі". Блокуємо вплив на цю компанію держави-терориста, який існував завдяки різним підставним та офшорним особам. Частка, контрольована Росією через один з системних банків, буде конфіскована і працюватиме заради України та українців", - наголосив Зеленський.