ua en ru

У Нігері військові заявили про захоплення влади. У країну їде президент Беніна на переговори

У Нігері військові заявили про захоплення влади. У країну їде президент Беніна на переговори Фото: військові Нігеру заявили про повалення уряду президента Мохамеда Базума (Getty Images)

У Нігері військові оголосили, що повалили уряд президента Мохамеда Базума, закрили кордони та запровадили комендантську годину. До країни з метою проведення переговорів відправився президент сусіднього Беніна Патріс Телон.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters и AFP.

На тлі спроби державного перевороту в Нігері сусіди цієї країни направили посередницьку місію для врегулювання ситуації. Президентська охорона у середу продовжувала утримувати президента Нігера Базума у його палаці у столиці Ніамеї.

За словами президента Беніна Талона, він прямує до Нігеру, щоб оцінити ситуацію після зустрічі з нігерійським колегою, і головою західноафриканського блоку ECOWAS Болою Тінубу.

Раніше того ж дня президент Нігера опублікував заяву, в якій йшлося про те, що президентська гвардія "даремно" розпочала "антиреспубліканський" рух, проте пізніше вона була видалена. Також повідомлялося про те, що армія готова атакувати бунтівників, якщо вони не схаменуться.

Додамо, що солдати взяли під контроль усі дороги, що ведуть до національної телевізійної станції.

Військові Нігеру заявили про взяття влади

Пізніше по державному телебаченню в Нігері військові оголосили, що повалили уряд президента Мохамеда Базума.

У заяві нігерійських військових йдеться, що вони поклали край владі у зв'язку з погіршенням ситуації з безпекою в державі, а також "поганого економічного та соціального управління", передає The Associated Press.

Також військові розповіли, що у країні призупинили роботу всі інститути, ситуацію в Нігері контролюють сили безпеки. У зверненні солдатів звучить заклик до зовнішніх партнерів не втручатися у ситуацію.

Крім того, військові заявили про закриття повітряних і наземних кордонів, і введення комендантської години.

Державний секретар США Ентоні Блінкен Ентоні виступив із попередженням, що допомога постраждалій країні залежить від "демократичного правління".

Перед тим у середу офіційний представник Європейського союзу повідомляв, що переговори ведуться, і що лідери ЄС двічі розмовляли із президентом Базумом.

Заколот у Нігері

Президент Нігера зазначав, що 26 липня "елементи президентської гвардії взяли участь у русі антиреспубліканських настроїв і марно намагалися заручитися підтримкою національних збройних сил і національної гвардії".

При цьому зазначалося, що Базум "живий і здоровий" і "перебуває в процесі переговорів" з солдатами, які беруть участь у захопленні.

Пізніше стало відомо, що бунтівники в Нігері відмовилися відпустити Базума, переговори з президентською охороною провалилися. Водночас армія країни не підтримала бунтівників.

Зазначимо, що це вже не перший випадок, коли солдати загрожують владі Нігеру.

Так, 1 березня 2021 року офіцери спробували повалити Махамаду Ісуфу за два дні до інавгурації Мохамеда Базума.