ua en ru

Держава має допомогти "Енергоатому" та "Укренерго" залучити фінансування на виплату боргів, - АСЕУ

Держава має допомогти "Енергоатому" та "Укренерго" залучити фінансування на виплату боргів, - АСЕУ Фото: держава має допомогти "Енергоатому" та "Укренерго" залучити фінансування на виплату боргів (Віталій Нсоач, РБК-Україна)
Автор: Юлія Бойко

Держава має підтримати компанії Енергоатом та Укренерго наданням державних гарантій на залучення фінансування, щоб направити ці кошти на виплату боргів на ринку електроенергії України

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову правління Асоціації сонячної енергетики України Владислава Соколовського.

"Проблема (боргів, - ред.) мала бути вирішена до кінця 2021 року, але цього не сталося. Війна дійсно додала до цієї проблеми багато інших нових аспектів… Можливе залучення фінансування Енергоатому та Укренерго під державні гарантії. Так намагались вирішити питання у 2020 році", - сказав Соколовський.

Водночас він нагадав, що у 2020 році борги досягали 14 млрд грн і наразі збільшилися вдвічі.

Соколовський також розповів, що основні фактори, які впливають на борги це дефіцитний тариф на передачу "Укренерго", борги старого ринку електроенергії, які залишились не виплаченими компанією "Енергоринок", а також проблема боргів комунальних підприємств.

"Наприклад КП "Вода Донбасу". Ці борги тягнуться багато років, там боргів на 8,5 млрд грн… Борги старого ринку від компанії "Енергоринок". Якби вона стягнула борги, то загальна ліквідність ринку електроенергії б покращувалась", - сказав експерт.

Окрім того, за словами представника АСЕУ, існує проблема зі сплати постачальниками універсальних послуг, "Укренерго" та ДП "Гарантований покупець" пені і штрафів.

"Всі судяться з усіма і відповідно отримують судові рішення, за якими компанії мають сплатити штрафні санкції. Лише штрафних санкцій вже мільярди", - сказав Соколовський.

Нагадаємо, заборгованість "Енергоатому" щодо фінансування пільгового тарифу на електроенергію для населення складає 17 млрд грн, борг "Укренерго" за послугу зі збільшення виробництва електроенергії з альтернативних джерел близько 30 млрд грн.