ua en ru

Депозити та держоблігації не дозволяють зберегти заощадження через високу інфляцію, - НБУ

Депозити та держоблігації не дозволяють зберегти заощадження через високу інфляцію, - НБУ Фото: через інфляцію українці купують долари (Віталій Носач, РБК-Україна)

Незважаючи на номінальне зростання, реальні ставки за гривневими активами залишаються від’ємними, ураховуючи очікуваний рівень інфляції в 2022-2023 роках.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на підсумки засідання Комітету з монетарної політики Національного банку України (КМП) 19 жовтня, під час якого було ухвалено рішення зберегти облікову ставку на рівні 25%.

"Це відчутно обмежує попит на ці інструменти та з огляду на погіршення курсових очікувань стимулює економічних агентів шукати інші шляхи захисту заощаджень (зокрема через купівлю валюти та імпортних товарів)", - йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, з червня чимало банків з приватним капіталом підвищили ставки за депозитами до 15-20%. Дохідність ОВДП на вторинному ринку зі строками погашення від одного року тяжіє до рівнів вище 20%. Максимальна дохідність за ОВДП на первинному ринку в жовтні також зросла до 18,5%.

"Підвищення Міністерством фінансів України ставок за гривневими внутрішніми облігаціями призвело до збільшення попиту на них. За словами одного з учасників дискусії, це підтверджує, що рівень ставок має першочергове значення для ринку", - йдеться в повідомленні НБУ.