ua en ru

День простою суден у морському коридорі коштує Україні півмільярда гривень, - експерт

День простою суден у морському коридорі коштує Україні півмільярда гривень, - експерт Фото: день простою суден у морському коридорі коштує Україні півмільярда гривень (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кожен день простою кораблів, які повинні йти українським морським коридором, коштує бюджету півмільярда гривень. Крім того, блокування коридору вкрай погано відобразиться на його репутації: судновласники знову відмовлятимуться йти до українських портів, а ставки страхування знову зростуть.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента "Укрметалургпрома" Олександра Каленкова.

"Неясно, чия була ініціатива супинити рух суден. Ні від військових, ні від синоптиків не надходило ніяких засторог, тобто шлях є цілком безпечним. Навіть президент Зеленський вчора говорив про відновлення Україною хай не повного, але контролю у Чорному морі. Тобто, це рішення було необгрунтовано ухвалене десь у владних кабінетах", - зауважив Каленков.

За його словами, ситуація, що склалася, вкрай негативно відобразиться на репутації, яка вже склалася у нашого морського коридору, адже експортери та судновласники знову стали заручниками, але на цей раз - вже українських чиновників.

"Кожен день простою для власників суден та експортерів - це десятки тисяч доларів збитків. Суми страхування знову зростуть. А український бюджет щодня втрачає близько 0,5 млрд гривень - і це при тому, що ми потребуємо дуже багато грошей на виконання соціальних гарантій, та забезпечення наших героїв зброєю", - наголосив Каленков.

Нагадаємо, раніше в Українській зерновій асоціації заявили, що чиновники заблокували роботу українського морського коридору.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.