ua en ru

Де жити дешевше. Скільки коштують квартири в Києві у порівнянні з Братиславою

Де жити дешевше. Скільки коштують квартири в Києві у порівнянні з Братиславою Фото: Братислава і Київ (колаж РБК-Україна)

Вартість квартир в Києві хоча й висока, все одно все ж житло тут коштує дешевше, ніж у країнах Європейського Союзу. Одне з відносно наближених по вартості квадратних метрів міст Європи – столиця Словаччини, Братислава.

Скільки зараз коштує житло в Братиславі у порівнянні з квартирою у Києві, РБК-Україна розповів інвестор, експерт із закордонної нерухомості, засновник міжнародної девелоперської компанії ANTA Group Антон Тараненко.

Київ та Братислава: порівняння актуальних цін на житло

Ціни на квартири в Києві та Братиславі, як і в інших містах, залежать від багатьох факторів. Зокрема, від типу житла (квартира, будинок), його стану, місця розташування, площі житла та року будівництва житлового комплексу або приватного будинку.

Традиційно житло дорожче в центрі міста, але не завжди: якщо стан квартири незадовільний, це може зробити його набагато дешевшим, бо потребує вкладень в ремонтні роботи.

Київ вважається одним з найдорожчих міст в Україні, а Братислава – одним з найдорожчих міст у Словаччині, пояснює Антон Тараненко. Водночас обидва міста вважаються бюджетними за цінами на квартири порівняно із західною Європою.

"Ринок нерухомості в Словаччині сьогодні є одним із найпривабливіших серед європейських країн. Рівень життя тут досить високий, а ціни на житло поки що значно поступаються західним сусідам. Тенденція до зростання цін на словацьку нерухомість робить вкладення в купівлю квартири або будинку вигідним та перспективним", – каже він.

У Києві середня ціна за квадратний метр на первинному ринку нерухомості від 1 500 до 3 000 євро, тоді як у Братиславі – від 2 500 до 6 000 євро.

Де жити дешевше. Скільки коштують квартири в Києві у порівнянні з Братиславою

Найдорожчі квадратні метри у Братиславі – в історичному центрі міста. Приміром, двокімнатна квартира площею 58 квадратних метрів коштує близько 240 тисяч євро.

Квартира продається вже з готовим з ремонтом, меблями та обладнанням, таким як пральна машина, телевізор, холодильник, електрична духовка, витяжка та мікрохвильова піч.

Більш бюджетні райони столиці Словаччини:

  • Вракуня;
  • Подунайське Бискупице;
  • Вайнори;
  • Рача.

Середній діапазон цін на житло в цих районах – 100-150 тисяч євро за двокімнатну квартиру.

Де жити дешевше. Скільки коштують квартири в Києві у порівнянні з БратиславоюНайдорожче і найдешевше житло в Києві: приклади цін

"У столиці Україні найдорожче житло теж переважно розташоване у центральній частині міста. Найвищий за вартістю – Печерський район. В середньому житло коштує тут від 2 500 до 5 500 євро за квадратний метр", – наводить дані Антон Тараненко.

Наприклад, двокімнатна квартира площею 60 квадратних метрів з ремонтом та технікою у середньому коштує 180 тисяч євро.

Де жити дешевше. Скільки коштують квартири в Києві у порівнянні з Братиславою

Найнижча ціна квадратного метра – у Деснянському районі. Це близько 900 євро за квадратний метр. Двокімнатна квартира у новобудові, розташованій в цьому районі, в середньому коштує 60-70 тисяч євро.

Де жити дешевше. Скільки коштують квартири в Києві у порівнянні з Братиславою

Де жити дешевше. Скільки коштують квартири в Києві у порівнянні з Братиславою

В цілому нерухомість Братислави – це вигідний ринок для інвестицій, якщо ви розглядаєте купівлю житла на території ЄС. Як покупець ви будете проводити всі угоди за законодавством Європейського Союзу і отримаєте відносно низьку вартість самих квартир у порівнянні з іншими країнами Європи.

З іншого боку, житло в Києві обійдеться дешевше, і при зваженому підході така інвестиція теж стане надійним способом вкладення коштів навіть під час війни.