У багатьох садівників є спокуса залишати падалицю під деревами, бо, мовляв, перегниє й стане добривом. Насправді це одна з найпоширеніших помилок у догляді за садом та городом. Опалі плоди несуть набагато більше шкоди, ніж користі, і ось чому.
Чому не можна лишати падалицю під деревами та на грядках і яку небезпеку такі плоди несуть, розповідає РБК-Україна.
У вересні-жовтні в саду та на городі, на ділянках біля дому та у дворах збирається багато опалих плодів. Це не тільки яблука, груші, виноград та ягоди, а ще й опале листя і багато іншого.
Багато господарів вважають, що прибирати падалицю не потрібно і вона може лежати до наступної весни чи стати гарним добривом. Але це величезна помилка.
Гнилі плоди - ідеальне середовище для розмноження грибків, бактерій та шкідників. І все це не залишається тільки на падалці та швидко перебирається на сусідні дерева, рослини й у ґрунт. А це все вже серйозна загроза майбутнім врожаям.
Це підвищує ризик пошкодження кори дерев, коріння рослин, молодих пагонів і поширення інфекцій.
Купи гнилої падалиці швидко починають смердіти, псуючи атмосферу саду. Для господаря та гостей це створює відчуття занедбаності. У такому саду неможливо гуляти або відпочивати.
Прибирати падалицю регулярно - щонайменше раз на кілька днів.
Не залишати на компості сирими - перед закладанням обов'язково подрібнити та пересипати вапном чи землею, або ж утилізувати окремо.
Використати корисно - падалицю можна пустити на сік, сидр, сухофрукти (якщо плід ще не пошкоджений).
Вас може це зацікавити:
Під час написання матеріалу були використані такі джерела: Інститут садівництва НААН України, Syngenta, Огородник, Vseroste, Агробізнес сьогодні.