ua en ru

Чи зможе Україна забезпечити потреби генерації взимку: відповідь Міненерго

Чи зможе Україна забезпечити потреби генерації взимку: відповідь Міненерго Фото: Герман Галущенко (facebook.com/atom.gov.ua)

Україна під час майбутнього опалювального сезону 2023-2024 зможе задовольнити свої потреби у виробленні електроенергії. У разі продовження атак Росії на українські енергооб'єкти, як це було торік, відключення також ймовірні, проте вони матимуть тимчасовий характер.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, передає РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю чиновника телеканалу "Мі - Україна".

Глава Міненерго висловив упевненість, що Україна, незважаючи на труднощі при ремонті енергосистеми через російські обстріли, зможе до початку опалювального сезону забезпечити 1,7 ГВт генеруючих потужностей.

Галущенко звернув увагу, що в Україні зараз запроваджуються нові методи підвищення енергопостачання. Міністр висловив упевненість в успішному поєднанні всіх таких зусиль для забезпечення надійного енергопостачання в холодну пору.

Щодо ймовірності продовження РФ атак на об'єкти енергетики в Україні Галущенко закликав враховувати, що наша країна завдяки збільшенню та покращенню систем протиповітряної оборони краще захищає небо, ніж минулого року.

І хоча масштаби майбутніх російських ракетних та безпілотних атак невідомі, міністр запевнив, що Україна буде готова провести необхідний ремонт.

Він також зазначив, що держава активно працює над розширенням свого енергетичного потенціалу, і з оптимізмом дивиться на здатність України задовольнити свої потреби в енергії у зимовий сезон.

Водночас Галущенко закликає громадян враховувати, що генератори та павербанки - зайвими не будуть.

"Я кажу всім, щоб вони були... Майте, купуйте, а ми робимо все, щоб вони вам не знадобилися", - сказав глава Міненерго.

Атаки РФ на енергооб'єкти України

Російські війська з жовтня 2022 року і майже до березня 2023 року масовано обстрілювали енергетичну систему України, намагаючись занурити країну в блекаут.

Внаслідок численних російських атак деякі енергетичні об'єкти України були сильно пошкоджені. Тому в державі восени та взимку діяли відключення світла, а громадян закликали економити електроенергію та не перевантажувати систему.

За словами голови правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, українцям не варто позбавлятися генераторів, оскільки поки невідомо, чи будуть блекаути цієї зими.

Додамо, що нещодавно спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, на що РФ може зробити ставку у разі масованих атак узимку.

Чого українцям чекати восени у разі нових атак з енергетики - читайте у матеріалі РБК-Україна.