ua en ru

Росіяни сьогодні використали чорні "шахеди": чи могли це бути нові реактивні дрони

Росіяни сьогодні використали чорні "шахеди": чи могли це бути нові реактивні дрони Фото: речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат (armyinform com ua)

Росіяни під час сьогоднішньої атаки дронів на Київ використали "шахеди" чорного кольору. Але це не були нові реактивні дрони, які раніше представив Іран.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі телемарафону.

У мережі з'явилися фото уламків "шахедів", які сьогодні атакували Київ. На опублікованих кадрах помітно, що дрони були чорного кольору. У мережі припустили, що росіяни могли використати новітні іранські безпілотники.

"Це не є реактивні (шахеди, - ред.). Іран показав перспективну модель цього "шахеду", невідомо, в якій кількості їх виготовляють і т.д., яка буде доля цього реактивного БПЛА", - сказав Ігнат.

Речник додав, що росіяни постійно модернізують "шахеди". Можливо, чорний колір використали для того, щоб ускладнити роботи української ППО.

"Вони і раніше удосконалювали ті БПЛА, які отримали від Ірану, і ті, що роблять самі, використовуючи певні композитні матеріали для світловідбиваючої поверхні. Зараз ми бачимо, що використали карбономатеріал. Карбон є поглинаючим матеріалом для радіолокаційного сигналу, і чорний колір - зрозуміло, чому", - додав він.

Нові "шахеди"

Іран представив модернізовану версію своєї гіперзвукової ракети "Фаттах" та нову версію безпілотників "шахед" на військовій виставці у Тегерані. Реактивна версія Shahed-136 отримала назву Shahed-238.

Новий безпілотник має чорний колір. Це пов'язують з можливим застосуванням радіопоглинальних матеріалів. Проте офіційного підтвердження цього немає.

Масована атака на Київ

Цієї ночі окупанти випустили по Україні 75 дронів-камікадзе типу "Шахед". Наші сили протиповітряної оборони збили 74 безпілотники. Головною ціллю росіян був Київ. Сьогоднішня атака "шахедів" на столицю України була наймасштабнішою з початку повномасштабної війни.

У столиці уламки збитих дронів впали у декількох районах, є руйнування. Через обстріл Києва постраждали 5 осіб. Серед них 11-річна дитина.

Детальніше про атаку на столицю - у матеріалі РБК-Україна.