ua en ru

Чи підпадають зараз під мобілізацію жінки: що кажуть у ЗСУ

Чи підпадають зараз під мобілізацію жінки: що кажуть у ЗСУ Фото: у ЗСУ розповіли, чи підпадають зараз під мобілізацію жінки (Getty Images)

До лав Збройних сил України не мобілізують жінок. Однак, якщо українка добровільно хоче вступити до армії, вона може зробити це самостійно. А от жінки-медики завжди ставали на військовий облік після закінчення вищого навчального закладу - це абсолютно нормальна практика.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

"Знаєте, це окрема історія (щодо мобілізації жінок - ред.). Росіяни теж намагалися її розхитати скаженим темпами - що ми нібито беремо жінок і відразу мобілізуємо їх. Насправді все набагато простіше. Жінки-медики завжди були військовозобов'язаними", - сказав Фітьо.

Він зазначив, що жінки з медичною освітою після закінчення свого вишу завжди знали, що вони військовозобов'язані й мали стати на військовий облік до свого ТЦК та СП.

"Так, звичайно, був період, коли знищувалася система військового обліку, це всі прекрасно знають. І дехто, можливо, цього не зробив - тобто не став на військовий облік", - додав представник Сухопутних військ.

Однак зараз, за його словами, таких проблем взагалі немає, тому що наші жінки-медики просто телефонують у свій ТЦК та СП, домовляються, коли їм є можна прийти, проходять медичний огляд, надають необхідний перелік документів, стають на військовий облік і продовжують займатись своєю роботою.

"Ажіотажу ніякого не було, жінок в армію ми не мобілізуємо. Як показує практика, російська пропаганда тут програла абсолютно і повністю. Але була, звичайно ж, суспільна напруга, було багато фейків, багато "вкидів", - зазначив Фітьо.

Він наголосив, що треба користуватися виключно офіційними джерелами інформації для того, щоб не було сумнівів. Адже "якщо якась новина у вас викликає гостру реакцію - треба розуміти, що десь є якась маніпуляція".

"Хто хоче долучитися до ЗСУ серед жінок - це можна зробити самостійно, можна звернутись і за мобілізацією, якщо професія є затребувана. У нас у війську є жінки-артилеристи, є жінки-пілоти в армійській авіації. Тобто фах для жінок у Силах оборони широкий, але це виключно за власним бажанням", - пояснив Фітьо.

Мобілізація жінок

Нагадаємо, російська пропаганда активно поширює наративи про те, що найближчим часом в Україні почнуть мобілізовувати жінок. Однак це неправдива інформація.

Наразі обов'язковому військовому обліку підлягають лише жінки з медичною та фармацевтичною освітою. Але облік - це не призов. Служба у ЗСУ для жінок - лише добровільна.

Окрім того, президент України Володимир Зеленський наголосив, що не підпише закон про мобілізацію жінок.