ua en ru

Чи отримає Україна ATACMS після поїздки Зеленського до США: думка експерта

Чи отримає Україна ATACMS після поїздки Зеленського до США: думка експерта Фото: Україна вже рік просить США передати ракети ATACMS (army.mill)

Остаточне рішення американського лідера Джо Байдена щодо передачі далекобійних ракет ATACMS для України може відтягуватися до його зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

На думку українського політолога Володимира Фесенка, існує дві можливі версії щодо рішення про далекобійні ракети ATACMS для України.

"Перша - його просто відкладають під візит, щоб оголосити про це під зустріч Байдена з Зеленським. Це найбільш вірогідна версія. Або ж Байден ще коливається і вже після зустрічі рішення буде ухвалено", - сказав він в коментарі виданню.

Втім, експерт акцентує, сценарій того, що Зеленський повернеться з позитивним рішенням щодо ATACMS не є 100-відсотковим.

"Я б не поспішав з остаточними висновками, щоб не наврочити. Тому будемо обережними у прогнозах та оцінках. Вірогідність рішення висока, але не 100-відсоткова", - зазначив Фесенко.

Зеленський у США

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський прибув до Сполучених Штатів з робочим візитом та зараз перебуває із візитом у Нью-Йорку. Ввечері очікується його виступ на Генасамблеї ООН.

Також Зеленський візьме участь у Саміті цілей сталого розвитку та виступить у Раді Безпеки ООН.

Крім того, у Вашингтоні глава держави проведе переговори із американським лідером США Джо Байденом, а також лідерами палат і партій Конгресу тощо.

ATACMS для України

Додамо, що Україна ще з осені минулого року закликає США передати українським силам далекобійні ракети ATACMS.

При цьому останнім часом в ЗМІ все частіше з'являються повідомлення про те, що питання надання Україні ATACMS нібито зійшло з мертвої точки, а 16 вересня сенатори-республіканці у листі до американського лідера закликали Байдена негайно передати Україні далекобійні ракети.

При цьому в Білому домі обережні із заявами. Там стверджують, що ще тривають дискусії щодо того, чи відправляти Україні ракети великої дальності. Тож поки рішення ще не прийнято.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.