ua en ru

Чи обговорювалася допомога ЄС у розмірі 50 млрд євро для України: відповідь Сійярто

Чи обговорювалася допомога ЄС у розмірі 50 млрд євро для України: відповідь Сійярто Фото: міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто (flickr.com)

Питання фону Європейського союзу для України у розмірі 50 млрд євро не обговорювалося, оскільки це не двохстороннє питання.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, повідомляє РБК-Україна з посиланням на спільну прес-конференцію з головою МЗС України Дмитром Кулебою та головою Офісу президента Андрієм Єрмаком.

"Що стосується 50 млрд підтримки - це не двостороннє питання. Тому ми будемо обговорювати це в Брюселі", - заявив він.

50 млрд євро для України від ЄС

У червні минулого року Єврокомісія запропонувала створити для України спеціальний механізм, за яким буде надано гранти та позички на суму до 50 млрд євро на період до 2027 року. Він має замінити поточну підтримку України через Програму макроекономічної фінансової допомоги, термін дії якої закінчився наприкінці 2023 року.

На саміті лідерів країн Євросоюзу 14-15 грудня Угорщина заблокувала рішення виділити Україні 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Питання допомоги Україні розглядатиметься на саміті ЄС 1 лютого. Але угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан погрожує, що заблокує його. Він вимагає поступок від ЄС в обмін на схвалення пакета.

На тлі цього у Європарламенті ініціювали збір підписів під петицією, щоб позбавити Угорщину права голосу у Раді ЄС. За чотири дні стало відомо, що необхідну кількість підписів було зібрано.

При цьому в ЄС натякнули, що отримали позитивний сигнал від Угорщини щодо пакета допомоги для України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.