ua en ru

Частині українських біженців у країні ЄС дозволили залишитися тільки до весни: деталі

Частині українських біженців у країні ЄС дозволили залишитися тільки до весни: деталі Фото: Українці у Нідерландах (gettyimages.com)

У Нідерландах біженцям із України, які не мають українського громадянства, дозволили залишатися у країні до 4 березня 2024 року. Право на тимчасовий захист для них хотіли скасувати у вересні 2023 року.

Рішення стосується близько 2900 осіб, які тимчасово перебували в Україні у зв'язку із навчанням чи роботою, повідомляє РБК-Україна з посиланням на dutchnews.nl.

Суд скасував рішення міністра юстиції Еріка ван дер Бурга про позбавлення прав на проживання та пільги для біженців без українського громадянства, яке той видав у вересні минулого року. Урядовець має повернутися до попередніх інструкцій, які надавали людям, які проживали в Україні за тимчасовими візами, ті самі права, що й українським громадянам.

Найбільшу групу з цих біженців становлять студенти з Нігерії, Марокко, Танзанії та Індії.

Після повномасштабного вторгнення уряд Нідерландів запропонував біженцям із України спеціальний статус із негайним доступом до роботи, охорони здоров’я та освіти. Також втікачів від війни забезпечують житлом у муніципальних притулках.

У липні 2023 року міністр юстиції скасував цей захід для біженців без українського громадянства через побоювання, що це робить Нідерланди занадто привабливими для громадян третіх країн.

У своєму рішенні Державна рада заявила, що не було правових підстав для того, щоб міністр переніс дату закінчення їхніх прав на вересень 2023 року.

ЄС продовжив захист для українців та іноземців із постійним дозволом на проживання в Україні до 4 березня 2025 року. Але це не стосується людей із тимчасовими посвідками на проживання в Україні, зазначив суд.

Цим біженцям доведеться повернутися в Україну чи до країни свого походження після 4 березня 2024 року або подати заяву про надання притулку (міжнародного захисту) через звичайну систему.