Багато господарок знають, як прикро, коли часник починає проростати або гнити вже через кілька місяців після збору. Існує простий лайфхак, який допомагає зберегти ароматний овоч свіжим до наступного літа, без складних умов і холодильників.
Як зберігати часник так, щоб він не зіпсувався до наступного літа, розповідає РБК-Україна.
Для тривалого зберігання підходить лише сухий і здоровий часник. Важливо, щоб зубчики були цілими, без пошкоджень і плям. Краще обирати сорт із товстою лускою, який добре витримує довготривале зберігання.
Досвідчені городники радять не збирати часник восени у дощову погоду. Якщо ж дощі йдуть постійно, то виходу немає - часник потрібно зібрати, але його обов'язково потрібно обробити дезінфікуючим розчином.
Зрізані стебла та корінці не видаляйте відразу - вони допомагають захистити зубчики від висихання. Часник можна підвісити в сухому, провітрюваному місці, або заплести косами для зручного зберігання.
Важливо! У жодному разі не сушіть часник на відкритому сонці в спекотну погоду - є ризик втратити до половини врожаю.
Ідеально - темне, прохолодне та сухе місце, де температура коливається від 0 до 5 градусів. Вологість повітря не повинна перевищувати 60%, інакше часник може загнити. Для озимих сортів найкраща температура - від 0 до 4 градусів, для ярових - від +16 до +20 градусів.
Паперові пакети або коробки. Часник складають у паперові контейнери, що пропускають повітря, і ставлять у прохолодне місце.
Сушіння та заморозка. Якщо немає підвісів, часник можна обсушити, очистити та заморозити - він збереже аромат і пікантність.
Масло або оцет. Нарізаний часник можна законсервувати в олії або оцті, але така заготовка підходить тільки для споживання протягом кількох місяців.
Часник необхідно промити під проточною водою, щоб видалити ґрунт з бактеріями та спорами грибів.
Приготуйте спеціальний розчин - 1-2 грами марганцівки на 10 літрів води. Кожну головку часнику потрібно занурити у цей розчин на 15 хвилин.
Далі йде етап сушіння. Спочатку на сонці, але тільки в ранковий час і не більше 6 годин. Температура не повинна перевищувати 27-30 градусів.
Далі - на 5-7 днів відправляйте часник у тінь. І після цього помістіть часник у провітрюване приміщення на 10-14 днів.
Часник не любить пряме сонце та вологу. Періодично перевіряйте запаси, видаляючи пошкоджені зубчики, щоб не допустити поширення гнилі.
Завдяки простому способу та правильним умовам зберігання часник залишатиметься свіжим і ароматним до наступного літа. Ваші страви будуть насичені, а економія врожаю - максимальна.
Вас може зацікавити:
Під час написання матеріалу були використані джерела: Добрі новини, Vseroste, Zelena sadyba, поради досвідчених городників.