ua en ru

Боррель анонсував затвердження фонду військової допомоги Україні від ЄС

Боррель анонсував затвердження фонду військової допомоги Україні від ЄС Фото: Жозеп Боррель, глава дипломатії ЄС (Віталій Носач, РБК-Україна)

Євросоюз може вже найближчими днями створити військовий фонд допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру. Це питання сьогодні обговорювали на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля на прес-конференції за підсумками зустрічі.

"Сьогодні відбулася змістовна дискусія щодо військової допомоги для України. Ми обговорили ситуацію на полі бою, ситуацію з військовими поставками, створення фонду допомоги для України, який, сподіваюся, буде погоджений протягом наступних днів в межах Європейського фонду миру", - заявив дипломат.

Боррель додав, що ЄС зберігає тверду позицію щодо підтримки України.

"Україна потребує більшої та швидшої підтримки. Ця допомога має надійти зараз. Перемога України є критично важливою не лише для України, а й для миру й стабільності в Європі", - наголосив він.

Фонд військової допомоги

Створення фонду військової підтримки України - ідея Борреля. Він запропонував ЄС створити його в рамках вже існуючого Європейського фонду миру в обсязі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки. Кошти з цього фонду будуть витрачатися на постачання Україні військової техніки й озброєння, а також для посилення європейської оборонної промисловості.

На саміті ЄС у четвер, 1 лютого, Боррель закликав європейських лідерів якомога швидше погодити створення військового фонду, однак це питання не було розглянуте, оскільки на порядку денному була програма підтримки на 50 млрд євро.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.