ua en ru

Бізнес просить владу запобігти зростанню вартості еквайрінгу Mastercard та Visa

Бізнес просить владу запобігти зростанню вартості еквайрінгу Mastercard та Visa Фото: бізнес просить владу запобігти зростанню вартості еквайрінгу Mastercard та Visa (Getty Images)
Автор: Юлія Бойко

Міжнародні платіжні системи MasterCаrd та VISA не реагують на заклики бізнесу відмовитись від підвищення комісій за безготівкові розрахунки банківськими картами на період дії воєнного стану. З 1 липня 2023 року очікується підвищення ставки інтерчейндж до 0,9%.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звернення Асоціації рітейлерів України до Офісу президента, уряду і Національного банку України з проханням відреагувати на ситуацію.

"Не застосовувати умови Меморандуму між платіжними системами та Національним банком, який було підписано у липні 2021 року, до закінчення воєнного стану. Цей документ передбачав графік зміни ставки інтерчейндж до липня 2023 року. Меморандум, до якого сьогодні апелюють міжнародні платіжні системи, був підписаний в умовах мирного часу. Він не враховував обставини, у яких українці та бізнес перебувають вже другий рік повномасштабної війни. Отже, питання відновлення дії Меморандуму та передбаченого графіку повинно відбуватись не раніше скасування в країні воєнного стану", - вказує RAU у своєму зверненні.

За даними Асоціація рітейлерів України, підписанти Меморандуму для затягування часу готують додаткову угоду до нього, відтак зниження ставок еквайрингу не відбудеться взагалі або відбудеться не раніше ніж через три місяці.

"Для українського бізнесу це є критичним. Намагання укласти додаткову угоду до даного Меморандуму, враховуючи, що до цього зниження ставок відбувалось без підписання таких додаткових угод, свідчить про пряме бажання міжнародних платіжних систем підвищити ставки інтерчейндж та еквайрингу як для малого, так і для великого бізнесу вже з 1 липня 2023 року", - сказано у зверненні Асоціації, яка наголошує на обов’язку влади України під час війни захищати інтереси населення та українського бізнесу.

Асоціація наголошує: бізнес виснажений та не має вільних коштів на сплату підвищеної вартості еквайрингу, адже його подорожчання зараз — вилучення у бізнесу в умовах війни та економічного спаду сотень мільйонів гривень додаткових витрат на рік.

"Український бізнес вважає, що поточний рівень ставки інтерчейндж на рівні 0,7% є економічно обґрунтованим та компромісним для всіх сторін. Це дозволяє рітейлерам не збільшувати свої витрати та стримувати зростання цін, а банкам та платіжним системам заробляти на наданих послугах з еквайрингу", - підкреслює RAU та відзначає безвідповідальну позицію міжнародних платіжних систем.

Нагадаємо, Visa та MasterCard контролюють в Україні 99,4% ринку.

Раніше представники українського бізнесу вже закликали міжнародні платіжні системи Visa та MasterCard і банки зберегти ставки інтерчейндж на рівні не вище 0,7% та еквайрингу на діючому рівні до закінчення воєнного стану та протягом трьох місяців після його закінчення.