ua en ru

БАЙДЕН ПРИЇХАВ В УКРАЇНУ

БАЙДЕН ПРИЇХАВ В УКРАЇНУ Фото: Джо Байден, президент США (Віталій Носач, РБК-Україна)

Президент США Джо Байден прибув у Київ з неанонсованим візитом. Це перша поїздка американського лідера в Україну з початку його каденції.

Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

14:47. Білий дім зв'язувався з Росією перед візитом Байдена в Україну, - Associated Press

Як інформує видання хоч Білий дім в цьому питанні не вдавався до подробиць, але повідомив, що американська сторона незадовго до поїздки Джо Байдена зв'язалася з росіянами для "забезпечення деконфліктності, щоб уникнути будь-яких прорахунків, які можуть призвести до прямого конфлікту між двома ядерними державами".

14:08. Байден покинув Київ, - CNN з посиланням на власні джерела

Таким чином, американський лідер пробув в українській столиці із візитом більше 5 годин.

13:47. Поїздку Байдена в Україну тримали у секреті добу, - CNN

За даними ЗМІ, президент США Джо Байден прилетів в Україну "під покровом темряви", а його поїздку тримали в секреті 24 години (його літак вилетів з авіабази Ендрюс до США о 4:15 у неділю за місцевим часом). Крім того, відомо про таке:

  • У суботу ввечері перед відльотом Байден вирушив "повечеряти з дружиною" і з того моменту аж до прибуття до Києва його ніхто не бачив.
  • Відомо, що на борту літака були представники ЗМІ, проте їм усім заборонили брати з собою будь-які пристрої.
  • Також американського лідера супроводжувала обмежена кількість чиновників, включаючи радника з національної безпеки Джейка Саллівана та Енні Томасіні, особистого помічника президента та директора з операцій Овального кабінету.

13:24. Зеленський: цього тижня до ООН буде внесено резолюцію на підтримку миру в Україні

Глава держави Володимир Зеленський анонсував, що вже цього тижня у Нью-Йорку на розгляд Генасамблеї ООН буде внесено резолюцію на підтримку миру в Україні.

"Вже цього тижня, у Нью-Йорку, спільно зі США, майже з 60 іншими країнами, ми виносимо на розгляд Генасамблеї резолюцію на підтримку миру в Україні, напередодні 24 лютого затвердження цієї резолюції стане першим, сильним свідченням того, що терористичні сили ніколи не зламають цивілізованих правил", - сказав Зеленський під час спільного брифінгу з Байденом.

13:29. Короткий відеоогляд РБК-Україна з візиту Байдена в Київ.

13:24. РБК-Україна публікує відео зустрічі Зеленського та Байдена у Маріїнському палаці

Президент Джо Байден привітав першу леді Олену Зеленську, а також зустрівся з низкою українських міністрів. Також опубліковані кадри з місця переговорів президентів.

13:06. ЗМІ дізналися деталі підготовки візиту Байдена до України

Як з'ясували журналісти, президенту США Джо Байдену представили план щодо його візиту до України включно із зустріччю з Володимиром Зеленським, на польсько-українському кордоні або навіть у Львові.

При цьому Байден сам наполягав на тому, щоб відвідати столицю України.

13:05. Зеленський назвав візит Байдена найважливішим за всю історію відносин

"Цей перший за 15 років візит президента США до України - найважливіший за всю історію українсько-американських відносин. Саме в цей період, тому що цей період - найскладніший період, коли наша держава б'ється за свою свободу та свободу всіх європейців, усіх людей вільного світу", - сказав Зеленський.

За словами глави держави, він провів "змістовні переговори" з президентом США, а результати цього візиту, безумовно, будуть відчутними у зміцненні оборонних можливостей України.

13:00. Байден розповів про першу розмову з Зеленським на початку війни

"Була пізня ніч у Вашингтоні та ранній ранок у Києві. Російські літаки були в повітрі, танки переїжджали через ваш кордон, ви сказали мені, що чуєте звуки вибухів. Я цього не забуду. Я запитав вас: що я можу для вас зробити? Чим можу допомогти? І пам'ятаю, що ви мені сказали: зберіть лідерів світу, попросіть їх допомогти Україні", - пригадує президент США.

За його словами, тоді багато хто очікував захоплення Києва і падіння України.

"Але через рік - Київ стоїть, Україна стоїть, демократія стоїть, Америка стоїть разом із вами і світ стоїть разом із вами", - додав Байден.

12:54. Результат зустрічі з Байденом відобразиться на полі бою, - Зеленський

Як заявив глава держави Володимир Зеленський, Україну чекає дуже важкий період, але вона досягне "історичних досягнень" за допомогою США та решті країн-союзників.

"Сьогоднішні переговори були дуже плідними, дуже важливими і дуже вирішальними, їх результати обов’язково вплинуть на поле бою", - заявив Зеленський.

12:52. Байден назвав свій візит підтвердженням відданості демократії та Україні

"Наближається річниця жорстокого вторгнення Росії в Україну, і сьогодні я перебуваю в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України", - зазначив американський лідер.

12:42. Байден приїхав до Києва потягом, - The New York Times

За інформацією видання американський лідер прибув у Польщу, звідки й вирушив до української столиці потягом.

"Президент Байден здійснив поїздку потягом від кордону з Польщею, демонструючи рішучість його адміністрації напередодні вторгнення Росії в Україну", - пише газета.

12:40. Байден назвав мету Путіна у війні з Україною

За словами президента США, попереду ще важкі дні, тижні та роки, а мета Путіна - "стерти Україну з карти".

За словами американського президента, військова кампанія Путіна провалюється, а російські війська втратили половину територій, які вони захопили і зазнають важких людських втрат, а багато хто їде і не повернуться, тому що не бачать у Росії майбутнього.

"Російська економіка падає, вона ізольована і стикається з труднощами", - наголосив президент США та додав, що раніше Україна була слабкою, а Захід - розділеним, і на цьому ґрунтувався розрахунок Путіна.

12:35. Разом з Байденом до Києва приїхав радник з нацбезпеки Салліван

Голова ОП Андрій Єрмак подякував раднику Джо Байдена з нацбезпеки Джейку Саллівану, з яким Київ спільно працював, зокрема і над питанням візиту американського лідера.

"Повірте, візит Джо Байдена - стратегічний.Вирішуються чимало питань і будуть пришвидшені ті, які підвисли. Наша спільна мета - перемога України над Росією і тріумф українських воїнів та західної зброї", - написав Єрмак.

12:25. Україна досягла успіху у війні всупереч усім очікуванням й перемагатиме надалі, - Байден

Президент США заявив, що війна в Україні стала найбільшим наземним збройним конфліктом в Європі за останні три чверті століття, але немає сумніву у тому, що українці й надалі здобуватимуть перемоги на полі битви.

За словами Байдена, великим викликом для американської адміністрації стало вибудовування міжнародної коаліції на підтримку України.

"Ми вибудували коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану, по всьому світу, куди входить понад 50 країн", - каже Байден.

12:22. США обіцяють нові санкції проти Росії.

"Пізніше цього тижня ми оголосимо про додаткові санкції проти еліт та компаній, які намагаються ухилитися від російської військової машини або заповнити її", - заявив Джо Байден.

12:20. Байден анонсував новий пакет допомоги Україні

За словами американського президента, до нового пакету військової допомоги Україні від США увійдуть HIMARS, боєприпаси, протитанкові системи та радари.

"Я це ще не кажу про додаткову допомогу Україні на 2,5 млрд доларів, яка буде оголошена сьогодні. У новому пакеті будуть додаткові боєприпаси для HIMARS, а також додаткові системи, що допоможуть захистити український народ від бомбардувань", - сказав президент США.

Байден також перерахував зобов'язання щодо постачання озброєнь в Україну: понад 700 танків, тисячі броньованих машин, тисяча артилерійських систем, понад 2 млн артснарядів тощо.

12:18. Зеленський та Байден обговорили поставки далекобійної зброї

Як передають ЗМІ, лідери країни обговорили поставки далекобійної зброї, а також новий пакет військової допомоги для України під час візиту американського президента до Києва 20 лютого.

12:05. Зеленський підтвердив візит Байдена до столиці

"Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит - це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців", - написав український президент та опублікував фото.

БАЙДЕН ПРИЇХАВ В УКРАЇНУ

Оновлено 11:51. Тим часом у мережі поширюють відео, де Байден йде однією з вулиць столиці.

Повідомляється, що американський лідер вшанував пам’ять загиблих Героїв України разом із президентом Зеленським на Михайлівській площі. Все це під звуки сирени.

Оновлено 11:48. Журналіст Bild спростував інформацію про візит Байдена в Київ

Щойно Юліан Рьопке написав, що достовірність прибуття президента США Джо Байдена у Київ невідома, і це його "особиста думка".

БАЙДЕН ПРИЇХАВ В УКРАЇНУ

___

"Байден у Києві. Місто, яке мало бути під контролем Росії 360 днів. Який сильний знак диктатору Путіну", - повідомив журналіст.

БАЙДЕН ПРИЇХАВ В УКРАЇНУ

Зазначимо, що офіційного підтвердження цієї інформації з боку України чи США поки що немає.

___

Цей візит в Україну став першим для Байдена в ролі президента. Однак варто зазначити, що Байден шість разів приїжджав в Україну, коли обіймав посаду віце-президента США: у липні 2009-го, березні, червні й листопаді 2014-го, грудні 2015-го, січні 2017-го.

Центр Києва перекрили

Нагадаємо, що із самого ранку в Києві сьогодні перекрили центр міста для автомобілів. Зокрема, повідомлялося про перекриття руху транспорту на бульварі Лесі Українки, проспекті Перемоги, а також на Шулявському мосту, а також поблизу посольства США.

Як повідомили згодом в мережі та ЗМІ, це повʼязано з приїздом офіційних іноземних делегацій до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні.

Тим часом в МЗС України заявили, що очікують когось із "головних" західних партнерів України. В мережі ж до цього були опубліковані кадри з кортежем, який пересувався по столиці.

Європейська поїздка Байдена

Байден вирішив відвідати Європу напередодні річниці варварського повномасштабного вторгнення Росії на територію України на початку лютого. Планувалося, що він відвідає Польщу, де зустрінеться з польським лідером Анджеєм Дудою, а також візьме участь у засіданні Бухарестської дев'ятки.

Крім того, Байден має виступити у Варшаві з заявою, яку присвятить річниці вторгнення РФ до України. Зокрема, у своїй заяві американський лідер планує послати чіткий сигнал російському диктатору Володимиру Путіну та народу Росії.

Чутки про зустріч з Зеленським

Ще 15 лютого польське видання Dziennik Gazeta Prawna повідомило з посиланням на джерела, що український президент Володимир Зеленський може зустрітися з Байденом у Польщі. Однак ані Білий дім, ані Офіс президента України цю інформацію не підтвердили.

Водночас представник Білого дому Джон Кірбі виключав, що Байден під час поїздки до Польщі може відвідати України чи якусь іншу країну.