ua en ru

Байден про касетні боєприпаси: дозволять продовжити контрнаступ ЗСУ

Байден про касетні боєприпаси: дозволять продовжити контрнаступ ЗСУ Фото: президент США Джо Байден (Getty Images)

Касетні боєприпаси, які США передадуть Україні, мають допомогти ЗСУ зупинити просування росіян та забезпечити успіх контрнаступу.

Про це заявив президент США Джо Байден, повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

"Це було дуже тяжке рішення з мого боку. І, до речі, я обговорював це з нашими союзниками, я обговорював це з нашими друзями", - заявив Байден.

Касетні боєприпаси, які США відправлять до України, будуть сумісні з 155-мм гаубицями.

Байден також зазначив, що касетні боєприпаси – це тимчасове рішення для перехідного періоду, доки США не зможуть виробляти більше 155 мм артилерійських снарядів інших типів.

"Це війна, пов'язана з боєприпасами. І у них (ЗСУ – ред.) закінчуються ці боєприпаси, а у нас їх мало. І я у результаті скористався рекомендацією міністерства оборони щодо передачі касетних боєприпасів. Але головне, у них (України – ред.) зараз є зброя, щоб зупинити росіян, і не дати їм зупинити український наступ. І я думаю, що вони (ЗСУ – ред.) потребували їх", - додав він.

Передача Україні касетних боєприпасів

Касетні боєприпаси – це боєприпаси, які під час розриву викидають звані суббоєприпаси. Як правило, вони застосовуються для знищення особового складу та слабоброньованої техніки, а також наземної інфраструктури.

Касетні боєприпаси заборонені відповідною міжнародною конвенцією. Станом на 2022 рік до неї приєдналися 123 країни. Ані США, ані Україна, ані тим більше РФ не є сторонами цієї конвенції.

Напередодні представник Пентагону Пет Райдер повідомив, що буде передано касетні боєприпаси не зі старих запасів. І коефіцієнт шлюбу не повинен перевищувати 2,35%. Пізніше стало відомо, що касетні боєприпаси увійшли до нового пакету військової допомоги для України вартістю понад 800 млн. доларів.