ua en ru

Банани чорніють за два дні? Простий трюк збереже їх жовтими надовго

Банани чорніють за два дні? Простий трюк збереже їх жовтими надовго Фото: Як зробити, щоб банани швидко не чорніли (Freepik)

Банани - один з найпопулярніших фруктів у світі, але й один із тих, що псуються найшвидше. Однак є простий домашній метод, що допоможе продовжити їхню свіжість без холодильника чи спеціальних пристроїв.

Як зробити, щоб банани швидко не чорніли, розповідає РБК-Україна з посиланням на Marca.

Найкращий спосіб зберігання бананів

Обгорніть хвостики (ніжки) бананів харчовою плівкою. Секрет криється в етилені - природному газі, який виділяють саме хвостики бананів, і який прискорює дозрівання. Щільно обгортаючи їх плівкою, ви обмежуєте поширення цього газу на весь плід. Процес дозрівання сповільнюється, і банани залишаються твердими та жовтими набагато довше.

Найкраще місце для них - це місце з кімнатною температурою, від 15 до 20 °C.

Чому банани не можна класти в холодильник

Хоча здається логічним використовувати холод для збереження фруктів, з бананами все навпаки. За температури нижче 13°C їхні клітинні стінки руйнуються. В результаті шкірка за кілька днів стає темно-коричневою або чорною. М'якоть всередині залишається їстівною, але такий непривабливий вигляд відбиває апетит.

Що робити, якщо банани вже перезріли?

Не поспішайте їх викидати! Якщо фрукти стали занадто м'якими, є чудове рішення:

  • Почистьте їх від шкірки та поріжте на шматочки.
  • Викладіть на тацю та заморозьте.
  • Після заморозки перекладіть у пакети або герметичні контейнери.

Так у вас завжди будуть готові порції для смузі, бананового хліба, оладок чи іншої випічки.

Додаткові поради для максимальної свіжості

  • Тримайте банани подалі від яблук та авокадо, оскільки ці фрукти також активно виділяють етилен.
  • Розділяйте банани з грона. Це сповільнить дозрівання кожного окремого банана.
  • Використовуйте спеціальний гачок або підставку для фруктів, щоб уникнути появи темних плям від ударів.