Банани чорніють за два дні? Простий трюк збереже їх жовтими надовго
Фото: Як зробити, щоб банани швидко не чорніли (Freepik)
Банани - один з найпопулярніших фруктів у світі, але й один із тих, що псуються найшвидше. Однак є простий домашній метод, що допоможе продовжити їхню свіжість без холодильника чи спеціальних пристроїв.
Як зробити, щоб банани швидко не чорніли, розповідає РБК-Україна з посиланням на Marca.
Найкращий спосіб зберігання бананів
Обгорніть хвостики (ніжки) бананів харчовою плівкою. Секрет криється в етилені - природному газі, який виділяють саме хвостики бананів, і який прискорює дозрівання. Щільно обгортаючи їх плівкою, ви обмежуєте поширення цього газу на весь плід. Процес дозрівання сповільнюється, і банани залишаються твердими та жовтими набагато довше.
Найкраще місце для них - це місце з кімнатною температурою, від 15 до 20 °C.
Чому банани не можна класти в холодильник
Хоча здається логічним використовувати холод для збереження фруктів, з бананами все навпаки. За температури нижче 13°C їхні клітинні стінки руйнуються. В результаті шкірка за кілька днів стає темно-коричневою або чорною. М'якоть всередині залишається їстівною, але такий непривабливий вигляд відбиває апетит.
Що робити, якщо банани вже перезріли?
Не поспішайте їх викидати! Якщо фрукти стали занадто м'якими, є чудове рішення:
- Почистьте їх від шкірки та поріжте на шматочки.
- Викладіть на тацю та заморозьте.
- Після заморозки перекладіть у пакети або герметичні контейнери.
Так у вас завжди будуть готові порції для смузі, бананового хліба, оладок чи іншої випічки.
Додаткові поради для максимальної свіжості
- Тримайте банани подалі від яблук та авокадо, оскільки ці фрукти також активно виділяють етилен.
- Розділяйте банани з грона. Це сповільнить дозрівання кожного окремого банана.
- Використовуйте спеціальний гачок або підставку для фруктів, щоб уникнути появи темних плям від ударів.
Вас може зацікавити: