ua en ru

Азербайджан збільшуватиме обсяги експорту газу до Європи, - Алієв

Азербайджан збільшуватиме обсяги експорту газу до Європи, - Алієв Фото: Ільхам Алієв, президент Азербайджану (facebook.com/LiderIlhamAliyev)

Азербайджан збирається й надалі збільшувати обсяги експорту газу до Європи, і до 2027 року вийти на постачання щонайменше 20 мільярдів кубометрів.

Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв, повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу глави республіки.

"Азербайджан робить дуже серйозні кроки з транспортування свого природного газу на європейські ринки. Обсяг газу, що транспортується, тобто експортується, з кожним роком зростає і зростатиме", - йдеться у заяві для преси за підсумками проведення азербайджано-литовського бізнес-форуму у Вільнюсі.

Алієв зазначив, що Азербайджан як надійний постачальник до Європи сьогодні експортує нафту, природний газ, електроенергію, і країна також планує експортувати водень, у тому числі "зелений", що є частиною спільних стратегічних рамок нашої співпраці з ЄС.

Він також нагадав, що у липні 2022 року Європейська комісія та Азербайджан підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства в енергетичній сфері.

"На основі цього меморандуму ми повинні подвоїти наші постачання природного газу до Європи до 2027 року. У 2021 році наші постачання природного газу до Європи становили 8 мільярдів кубометрів, цього року цей показник дорівнюватиме 12 мільярдам кубометрів, а до 2027 року, я думаю, - 20 мільярдам кубометрів, а я вважаю, що це мінімум, тому що потенціал є", - заявив Алієв.

Також президент Азербайджану повідомив, що в республіці видобувають більше природного газу з існуючих родовищ, і незабаром буде оголошено про важливий видобуток на одному з великих родовищ Каспію.

"А інвестиції у відновлювані джерела енергії дозволять нам економити природний газ для експорту", - додав він.

За словами Алієва, сприятливе інвестиційне середовище Азербайджану дозволяє в майбутньому диверсифікувати економіку, що зменшить залежність від енергетичного сектора.