ua en ru

ATACMS для України: експерти вважають, що США вже ухвалили рішення про поставки ракет

ATACMS для України: експерти вважають, що США вже ухвалили рішення про поставки ракет Фото: Ілюстративне фото (army mil)

Сполучені Штати Америки вже могли ухвалити рішення про постачання Україні далекобійних ракет ATACMS. Вони здатні серйозно змінити становище на полі бою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка та заяву військового експерта і колишнього речника Генштабу ЗСУ Владислава Селезньова.

Що цьому передувало

Тема передачі Україні далекобійних ракет типу ATACMS знову активізувалася після зустрічі Володимира Путіна з Кім Чен Ином на Далекому Сході Росії.

І хоча формальної угоди не було оприлюднено, два диктатори цілком могли домовитися між собою в усній формі про передачу Москві значної кількості снарядів і ракет.

ATACMS здатні серйозно змінити становище на полі бою

"Китай є основним бенефіціаром тієї зустрічі між Путіним і Кім Чен Ином. Перша і друга країна є сателітами КНР. Якщо українська розвідка вже підтверджує передачу певних партій озброєння і боєприпасів Північній Кореї, то в якості реакції на такі дії уряд США може погодитися на поставку ракет типу ATACMS", - підкреслив Селезньов.

За його словами, це дуже актуально і дуже важливо. Вони здатні серйозно змінити становище на полі бою.

Рішення щодо ATACMS для України вже є і воно - позитивне

Нам критично не вистачає далекобійних ракет, тому в нас немає безмежних можливостей для використання Storm Shadow і SCALP, додав він. Хоча поставлені перед ними завдання вони виконують дуже ефективно - ураження двох російських суден у порту Севастополя, включно з новою субмариною, є доказом цього.

"Моя особиста думка - рішення щодо "атакамсів" для України вже є і воно - позитивне. Єдине, що потрібно дочекатися відповідного застосування цих ракет, після якого буде оголошено про те, що США передали їх Україні", - пояснив Мусієнко.

Повідомлення преси про можливу передачу Штатами ATACMS

Нагадаємо, що Україна вже з минулого року закликає США надати далекобійні ракетні ATACMS, які здатні бити по цілях на відстані до 300 кілометрів. При цьому Вашингтон поки що утримується від відправки в нашу країну такого озброєння.

При цьому 8 вересня ABC News писало, що два американські чиновники заявили, що адміністрація президента США Джо Байдена, ймовірно, все ж таки передасть Україні тактичні ракетні системи дальньої дії ATACMS. Вони можуть бути включені до нового пакета допомоги, а постачання може відбутися через місяці.

Після цього зі схожим твердженням з'явилася публікація Financial Times. Один із високопоставлених співробітників адміністрації Байдена заявив журналістам, що рішення може бути ухвалене найближчим часом.