ua en ru

Армія РФ почала використовувати повітряні кулі-шпигуни в Україні, - розвідка Естонії

Армія РФ почала використовувати повітряні кулі-шпигуни в Україні, - розвідка Естонії Фото: війська РФ почали використовувати в Україні повітряні кулі для розвідки ППО (Getty Images)

Російські війська почали використовувати метеорологічні аеростати для отримання інформації про позиції української ППО.

Про це заявив начальник розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Марго Гросберг, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ERR.

"Цього тижня вперше сталося дивне явище, коли над Києвом спостерігали метеозони. Я не знаю, чи взяла РФ цю ідею від шпигунських аеростатів у США чи ще звідкись, але в будь-якому разі ми бачимо, що ця нова тактика зараз введена", – сказав Гросберг.

За його словами, основна мета відправки метеозондів в Україну — виснажити українську ППО, яка має їх вистежити та знищити, бо невідомо, що вони можуть нести.

"Це витрачає марно зенітне озброєння і виснажує екіпажі. Це також робить зенітні розрахунки видимими внаслідок їхніх дій, тому що тоді ви можете бачити, звідки летять ракети", - пояснив Гросберг.

Він також зазначив, що вартість метеозондів набагато нижча за вартість ракети зенітного комплексу.

"Поки невідомо, як довго це триватиме і як українці надалі відреагують на цей маневр", - додав голова військової розвідки.