ua en ru

4 вітаміни, які не можна поєднувати із зеленим чаєм

4 вітаміни, які не можна поєднувати із зеленим чаєм Названо вітаміни, які не поєднуються з зеленим чаєм (фото: Freepik)

Зелений чай може знижувати засвоєння деяких вітамінів і мікроелементів. Напій впливає на їхню ефективність і може змінювати всмоктування в організмі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.

Залізовмісні добавки

За даними Frontiersin, дефіцит заліза є поширеною проблемою зі здоров'ям, особливо серед жінок, вегетаріанців або людей похилого віку. З цієї причини лікар може рекомендувати добавки заліза.

Однак дослідження показують, що зелений чай перешкоджає засвоєнню заліза, особливо негемового - форми, що міститься в рослинних продуктах і вже погано засвоюється організмом. Це значною мірою пов'язано зі сполуками, що містяться в зеленому чаї, такими як таніни, фітати, кальцій та деякі поліфеноли.

Тому, якщо ви приймаєте добавки, що містять залізо, краще зачекати одну-дві години до або після вживання зеленого чаю, щоб забезпечити максимальне засвоєння.

Добавки на основі стимуляторів

Міністерство сільського господарства США інформує, що зелений чай природно містить кофеїн - близько 30 міліграмів на чашку.

Хоча це менше, ніж у каві чи енергетичному напої, але цей показник все одно може накопичуватися, особливо якщо ви приймаєте добавки з кофеїном.

Поєднання зеленого чаю зі стимуляторами призводить до прискореного серцебиття, високого кров'яного тиску, збудження нервової системи та симптомів тривоги.

Окрім кофеїну, зелений чай також містить теофілін і теобромін - м’які стимулятори центральної нервової системи, які можуть ще більше посилити його стимулюючий ефект.

Щоб уникнути перевищення безпечних норм, намагайтеся вживати зелений чай та кофеїнові добавки з певним проміжком.

Вітаміни групи B

Зелений чай може перешкоджати засвоєнню деяких вітамінів групи B, особливо фолієвої кислоти та вітаміну В12, через вміст кофеїну та поліфенолів.

Катехіни в зеленому чаї можуть знижувати здатність організму перетворювати фолієву кислоту на її біологічно активну форму.

Тому варто приймати добавку вітамінів групи B пізніше, після того, як випили зелений чай, щоб забезпечити оптимальне засвоєння.

Добавки для розрідження крові

В журналі Plos йдеться, що препарати для розрідження крові, такі як варфарин, взаємодіють з вітаміном К. Але деякі харчові добавки також можуть мати ефект розрідження крові, такі як риб'ячий жир, часник, женьшень і навіть добавки із зеленим чаєм.

Зелений чай сам по собі містить невелику кількість вітаміну К, який може протидіяти дії ліків та добавок, що розріджують кров, при вживанні у великих кількостях. Хоча загальний ризик низький, але людям, які приймають антикоагулянти, слід проконсультуватися зі своїм лікарем.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.