Кухня - місце, де чистота безпосередньо впливає на здоров’я. Щоб уникнути розмноження бактерій і забруднення продуктів, різні поверхні потребують різної частоти миття.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Очищайте зовнішню частину холодильника принаймні раз на тиждень, але якщо у вас є собаки та діти, то може знадобитися щоденне оновлення.
Можна просто очистити зовнішню частину теплою ганчіркою та засобом для миття посуду.
Тоді як повне миття можна робити раз на 3-4 місяці. Повністю вимкніть холодильник, вийміть усі продукти. Вимийте полиці, ящики й дверні ущільнювачі теплою водою з харчовою содою (1 ст. ложка на 1 л води).
Висушіть насухо, перш ніж вмикати назад.
Частота залежить від місця, типу поверхні та інтенсивності користування кухнею. Орієнтовно:
Варильну поверхню бажано мити:
Залежно від частоти використання:
Щоб легше відмити засохлі плями, поставте в мікрохвильовку чашку з водою та кількома краплями лимонного соку, увімкніть на 3-5 хвилин, потім протріть серветкою.
Раковину бажано мити щодня, якщо ви миєте посуд, руки, овочі тощо. Це допомагає прибрати наліт мила, жир і залишки їжі, які швидко накопичуються та сприяють росту бактерій.
Варто мити після кожного використання сирих продуктів (м’яса, риби, яєць), щоб уникнути перехресного забруднення.
Тоді як раз на тиждень варто робити ретельне прибирання із використанням дезінфікуючого засобу або розчину оцту й соди, щоб видалити мікроби, вапняний наліт і запахи.
Щодня протирайте всю поверхню вологою губкою чи м’якою ганчіркою з нейтральним миючим засобом. Це запобігає накопиченню жиру, залишків їжі та бактерій.
Після контакту зі сирим м’ясом, рибою чи яйцями обов’язково обробіть ділянку дезінфікуючим засобом (наприклад, розчином на основі спирту або хлору, придатним для харчових поверхонь).
Тоді як раз на тиждень проводьте ретельніше очищення всієї стільниці, включно зі швами, кутами та місцями біля стіни.
Вас може зацікавити: