Пластикова чи дерев'яна: ось яка кухонна дошка краща
Названо найкращу кухонну дошку (фото: Freepik)
Пластикові й деревʼяні кухонні дошки по-різному впливають на гігієну, довговічність ножів і ризик поширення бактерій. Яка дошка має природні антибактеріальні властивості - читайте нижче в матеріалі.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.
Яку дошку обрати
Дерев'яні обробні дошки зазвичай виготовляються з цільної дерев'яної плити або з планок, склеєних разом. Вони потребують більше догляду, ніж пластикові, але дбайливіші до лез ножів.
Більшість пластикових обробних дощок виготовляються з пластику високої або середньої щільності або силікону або біопластику, отриманого з рослинних матеріалів. Їхня доступність та довговічність роблять їх дедалі популярнішим вибором.
Хоча дерев'яні обробні дошки пористі та потребують більше догляду, ніж пластикові, але цей тип є найкращим вибором.
З точки зору мікробіології, пластикові дошки дозволяють бактеріям довго залишатися на поверхні. Вони там активно розмножуватися, якщо дошка залишається вологою протягом ночі.
Тоді як дерев'яна майже одразу втягує рідину та бактерії в волокна. Однак протягом кількох хвилин мікроби неможливо вилучити з поверхні. Коли дошка висихає, то бактерії гинуть.
Кухонні дошки, виготовлені з вишневої та кленової деревини, є одними з найкращих варіантів, адже менше пошкоджують краї ножів.
Як мити дерев'яні дошки
Щільна обробка дерев’яної дошки лляною олією чи іншими засобами, може блокувати пори, які допомагають деревині затримувати та нейтралізувати бактерії.
Просте очищення дерев'яних дощок гарячою мильною водою та повне висихання перед повторним використанням є ефективним способом запобігання виживанню бактерій та харчовим отруєнням.
Для глибшого очищення, варто покрити поверхню розчином, приготованим шляхом змішування 1 ст.л рідкого відбілювача без запаху з 1 л води, дати розчину постояти кілька хвилин, потім ретельно промити.
В ідеалі слід використовувати дві обробні дошки: одну, призначену для сирого м’яса, та другу для інших продуктів.
Вас може зацікавити:
- Три способи очищення кухонної дошки, щоб надійно видалити усі бактерії
- 5 звичок під час запікання, які призводять до пошкодження духовки
- Простий спосіб, щоб їжа не прилипала до алюмінієвої фольги під час випікання