ua en ru

Найкращі способи заморожування яблук: будете їсти цілий рік

Найкращі способи заморожування яблук: будете їсти цілий рік Названо найкращі способи заморожування яблук (фото: Freepik)

Заморожування яблук - один із найзручніших способів зберегти їх свіжість і користь на тривалий час. Правильна підготовка фруктів, вибір методу заморожування та пакування допомагають зберегти аромат, колір і текстуру яблук.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.

Як заморозити цілі яблука

Заморожування цілих яблук - чудовий спосіб зберегти їх на довший час, але потрібно робити це правильно, щоб вони не втратили смак і текстуру.

Вибір яблук

Вибирайте свіжі, тверді та неушкоджені яблука. Кращі сорти для заморозки: Голден, Гала, Фуджі (тверді сорти зберігають форму краще).

Підготовка

Ретельно помийте яблука під холодною водою. За бажанням можна очистити від шкірки, але це не обов’язково. Видаліть серцевину, якщо плануєте вживати яблука потім без неї.

Заморожування

Покладіть яблука на лист або піднос, щоб вони не торкалися одне одного. Заморозьте при -18°C або нижче на 2-3 години. Потім пересипте яблука у пакети для заморожування або контейнер.

Оптимальна температура: -18°C або нижче. Термін зберігання: 8-12 місяців.

Цілі яблука після розморожування будуть трохи м’якші, ніж свіжі, тому їх найкраще використовувати для випічки, пюре або компотів, а не для їжі сирими.

Заморожування частинами

Помийте та очистіть яблука. Поріжте на частини: дольки, кубики або слайси, залежно від того, як плануєте їх використовувати.

Яблука швидко темніють після нарізки, тому їх краще обробити. Занурте частини у розчин лимонної кислоти (1 ч. л лимонної кислоти на 1 л води) або у слабо підсолоджену воду на 5-10 хвилин. Потім обсушіть паперовим рушником.

Заморозьте на 2–3 години, поки вони не стануть твердими. Перекладіть у герметичний пакет або контейнер.

Щоб розморозити, викладіть частини яблук в один шар на деко, застелене пергаментом.

Що можна приготувати з яблук

Компот або узвар

Покладіть заморожені яблука у киплячу воду з цукром або медом. Можна додати спеції: корицю, гвоздику, кардамон. Варіть 5-10 хвилин і готово.

Яблучне пюре

Розморозьте яблука і проваріть їх 5-7 хвилин. Додайте трохи цукру або меду, можна корицю. Перетворіть на пюре блендером. Ідеально підходить для десертів, начинки для пирогів або дитячого харчування.

Смузі

Заморожені яблука чудово підходять для смузі - додавайте банан, ягоди, йогурт або молоко. Дає натуральну солодкість і кремову текстуру без льоду.

Соуси для м’яса

З яблук можна зробити соус для свинини або курки: додайте цибулю, спеції, трохи оцту або вина.