Більшість людей змінюють губку для миття посуду тоді, коли вона починає погано пахнути або розсипатися. Але фахівці попереджають, що чекати цього моменту небезпечно.
Скільки часу можна використовувати губку на кухні - читайте в матеріалі РБК-Україна.
Річ у тому, що звичайна кухонна губка - один із найбрудніших предметів на кухні, який може містити більше бактерій, ніж сидіння унітазу.
За даними мікробіологів, уже через 3–4 дні використання на губці утворюються колонії кишкової палички, стафілокока та інших мікроорганізмів. А якщо вона постійно залишається вологою, кількість бактерій зростає у геометричній прогресії.
Дослідження показали: одна використана губка може містити до 10 млрд бактерій на квадратний сантиметр.
Це становить ризик харчових отруєнь, інфекцій, особливо у дітей та людей зі слабким імунітетом.
Експерти рекомендують:
Господарські служби США радять мати мінімум 2 губки: одну для посуду, іншу для поверхонь.
Промивати у гарячій воді та просушувати після кожного використання.
Раз на кілька днів обробляти губку одним зі способів:
Важливо: навіть після дезінфекції повністю позбутися бактерій неможливо - це лише тимчасова міра.
Більш безпечні альтернативи:
Вас може зацікавити:
В матеріалі використані рекомендації USDA, NSF International, CDC щодо термінів заміни та дезінфекції губок.