Сметану можна заморожувати, але після розморожування її текстура стає водянистою або зернистою. Заморожування змінює консистенцію сметани, проте не робить її непридатною для кулінарії.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Заморожування змінює текстуру сметани. Продукт має відносно високий вміст вологи і це призводить до утворення кристалів льоду під час заморожування.
Кристали льоду, що утворюються, призводять до дуже зернистої, а іноді й рідкої текстури, часто з утворенням додаткової рідини.
Сметана в основному не змінює смак, але деякі відчуття "свіжості" можуть зменшитися. Заморожену сметану краще використовувати в приготуванні (соуси, випічка, супи), бо вона втратить кремоподібну структуру.
Терміни зберігання - у морозильнику сметана зберігається приблизно 2-3 місяці, далі текстура та смак можуть погіршитися.
Щоб заморозити сметану, помістіть її в герметичний контейнер і поставте в морозильну камеру. Також можете розділити її на менші порції в силіконовій формі для льоду, заморозити, а потім перекласти кубики в зіп-пакет для заморожування.
Щоб розморозити сметану, просто перенесіть заморожену ємність у холодильник. Під час розморожування вона стає зернистою, тому добре збийте її вінчиком або покладіть у блендер, перш ніж використовувати у своєму рецепті.
Якщо ви готуєте страву на гарячій плиті, наприклад, суп або рагу, вам навіть не потрібно розморожувати сметану. Просто додайте кубики або брусок сметани у відповідній кількості. Потім помішуйте вміст каструлі, поки вона не розтане.
Повторно заморожувати сметану не рекомендується. Ось чому:
Якщо сметану вже розморозили, її краще відразу використати в приготуванні страв, а не намагатися заморозити знову.
Вас може зацікавити: