Не всі речі безпечні для духовки, деякі можуть розплавитися, загорітися або вибухнути при високій температурі. Варто знати, що входить у список заборонених предметів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Вощений папір не підходить для духовки. Він покритий воском, який може розплавитися або загорітися при високій температурі (зазвичай понад 120-150 °C).
Для випікання слід використовувати пергаментний папір, який стійкий до високих температур (до 220-250 °C) і не виділяє шкідливих речовин.
Тому ніколи не слід викладати вощений папір на дека для випічки або форми для тортів, натомість збережіть його для пакування продуктів.
Більшість пластиків плавиться при температурах від приблизно від 100°C до 250 °C, а духовка зазвичай працює при 150-250 °C і вище. Крім того, нагрівання пластику може призвести до виділення шкідливих хімічних речовин, таких як BPA чи фталати, що небезпечно для здоров’я.
Виняток становлять тільки спеціальні пластикові форми та контейнери, позначені як "oven-safe" або з максимальною допустимою температурою, яка вказана виробником.
В духовку можна класти лише посуд, який виготовлений із загартованого або боросилікатного скла та позначений як "безпечний для духовки".
Основні види, яких слід уникати:
Дерев’яний посуд не можна класти в духовку з кількох причин:
Загалом, будь-які продукти, які потрапляють у духовку, слід зберігати в посуді. Основна причина цього - запобігти потраплянню залишків їжі та крапель на дно духовки. Це може не лише пошкодити духовку, але й спричинити утворення диму, який впливає на смак страви та може призвести до пожежі.
Деякі рецепти або інструкції з розігрівання вимагають класти їжу безпосередньо на решітку духовки. У таких випадках переконайтеся, що на решітці під їжею є деко або алюмінієва фольга.
Метал у духовці може нагріватися нерівномірно, викликати іскріння або навіть вибухнути через скупчення пари всередині банки.
Якщо потрібно приготувати вміст консервів у духовці, спершу їх слід вийняти з банки і перекласти в жаростійкий посуд (скляний, керамічний або металевий, призначений для духовки).
Якщо ви бажаєте розігрівати залишки їжі на винос у духовці, то спочатку перекладіть їх у посуд, придатний для використання в духовці.
Багато контейнерів складаються з паперу, картону, пластику і пінопласту. Також навіть одноразові алюмінієві контейнери для їжі на винос не завжди підходять для розігріву в духовці. Багато з цих контейнерів мають покриття, яке не слід піддавати впливу високої температури.
Вас може зацікавити: