ua en ru

Журналіст: експеримент з харчуванням військових в Одесі провалився

Експеримент щодо відмови від послуг аутсорсингових компаній і повернення в армію військових кухарів, ініційований проектним офісом реформ при Міноборони, дав негативні результати. Про це заявив журналіст Кирило Сазонов за підсумками свого відвідування двох одеських частин ВМС України.

За його словами, набір продуктів, асортимент страв, порції в їдальні, де йде експеримент, і тій, де продовжують працювати аутсорсери, практично ідентичні. Крім того, на думку журналіста, їжу готують, фактично, ті ж люди - з 20 чоловік персоналу в експериментальній їдальні лише двоє військових кухарів, а решта - колишні співробітники аутсорсингової компанії.

"В проектному офісі кажуть, що в "експериментальних" столових діє шведський стіл. Можна так назвати вибір між борщем і супом? Якщо так, то точно такий же "шведський стіл" діє і в неекспериментальній їдальні, де моряків годують аутсорсери", - розповідає Сазонов.

Відмова від аутсорсингу різко збільшила витрати на харчування військових, які несе Міноборони, додав журналіст.

"Експериментальна їдальня витрачає на закупівлю продуктів близько 60 гривень на добу на одного військовослужбовця. У цю суму не входить зарплата персоналу, двом військовим кухарям, начпроду частини, комунальні послуги, миючі засоби і т. д. У звичайній їдальні вся послуга з харчування обходиться приблизно в ті ж 60 гривень. Але в цю суму вже включено всі - і продукти, і зарплати і електрика, і вода, і навіть ремонт їдальні, який аутсорсер зазвичай проводить за свої кошти. На будь-якому держпідприємстві рівень відкатів, корупції завжди вищий, а ефективність роботи навпаки нижча", - вказує Сазонов.

Необхідність займатися "кухнею", зазначає журналіст, "додала клопоту керівництву частини".

"Для їдальні закуплено сучасне італійське обладнання, яке...припадає пилом на складі. Для його установки необхідно зробити ремонт на кухні і знайти підрядника, який його встановить і почне обслуговувати... Військових намагаються "навантажити" побутом. Поширення цієї практики на всю українську армію призведе до погіршення ситуації. Але може, хтось дуже зацікавлений у перерозподілі фінансових потоків за рахунок звичайних українців, які віддають свої податки на армію", - говорить експерт.

Згідно з постановою Кабміну, зазначає журналіст, "головною метою експерименту була не відмова від аутсорсингу, а впровадження електронної системи обліку".

"Але йде п'ятий місяць експерименту, а обліку...немає. На вході в їдальню повісили сканер. Але щоб система почала працювати на військові квитки курсантів потрібно нанести спеціальний штрих-код. Але їх поки що немає. У чому тоді суть експерименту, який реально не проводиться?", - пише журналіст.

Разом з тим блогер зазначає, що "якість харчування військових зараз знаходиться на високому рівні".

"Годують в обох частинах тепер зовсім не так, як було в період моєї служби років двадцять тому. І цю заслугу керівництва Міноборони потрібно відзначити на найвищому рівні. Харчування в армії значно покращилось. Але очевидно, що це не заслуга експерименту", - пише блогер.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, з вересня 2015 року у двох військових частинах - береговій базі ВМС в Одесі Академії сухопутних військ у Львові проводиться експеримент: їжу в їдальнях там повинні готувати самі військові.