ua en ru

"Укрзалізниця" презентувала маршрут перевезення вантажів із КНР у ЄС в обхід РФ

"Укрзалізниця" презентувала маршрут перевезення вантажів із КНР у ЄС в обхід РФ Фото: вантажні перевезення

Потенціал вантажної бази становить майже 10 мільйонів тонн

"Укрзалізниця" розглядає можливість участі в організації контейнерних перевезень вантажів з країн Європи до Китаю через Україну, Грузію, Азербайджан, Казахстан, Китай, а також Каспійське і Чорне моря, і в зворотному напрямку. Про це сьогодні, по закінченню круглого столу щодо розвитку Транскаcпійського міжнародного транспортного маршруту повідомив начальник Департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Юрій Меркулов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Розглядався маршрут перевезень вантажів з КНР в країни ЄС і призначенням в Україну",- заявив Меркулов.

Також, за його словами, розглядалися аспекти організації перевезень товарів українських виробників у країни Ценральной Азії і Китаю. Даний маршрут повинен проходити від вхідної станції Достик на кордоні з КНР і Казахстаном і закінчуватися на західних кордонах України з Польщею, Словаччиною та Угорщиною, а саме на станції Ізов, Чоп та Батово.

"Назвемо цей маршрут новий Шовковий шлях з участю Каспійського і Чорного морів",- заявив Меркулов, підкресливши при цьому, що інфраструктура залізниць, технологічні та технічні аспекти вже врегульовані.

"Наші колеги презентували і альтернативний маршрут через Узбекистан призначенням в Афганістан, це також просування товарів призначенням до Туркменістану",- повідомив представник "УЗ".

За його словами потенціал вантажної бази становить близько 10 мільйонів тонн вантажу.

В даний момент "Укрзалізниця" вже проводить відповідні переговори з європейськими партнерами щодо наповнення вантажної бази маршруту в обидві сторони.

"Це буде одна з бюджетоутворюючих статей доходів "Укразалізниці",- підкреслив Меркулов.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" за І квартал 2014 р. порівняно з I кварталом 2013 р. збільшила контейнерні перевезення на 1,53% - до 19,5 тис. контейнерів.