ua en ru

Рада визнала ОУН та УПА борцями за незалежність України

Рада визнала ОУН та УПА борцями за незалежність України Автор законопроекту Юрій Шухевич

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 2538-1 про ОУН та УПА "Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті". За відповідне рішення проголосував 271 нардеп при 226 мінімально необхідних.

"Згідно з законом, всі особи, які приймали участь у боротьбі парамілітарній, політичній, структурах та організаціях, визнаються борцями за волю та незалежність України", - заявив автор законопроекту, народний депутат з фракції "Радикальної партії Олега Ляшка" Юрій Шухевич.

Він зазначив, що закон охопить усіх, хто брав учать у визволенні України ще до Першої світової війни, Легіон Українських січових стрільців, Центральну раду і всі її органи, Армію ЗУР, Повстанські Загони Наддніпрянщині, Карпатську Січ та Українську Повстанську Армію (УПА), а також політичні структури - Організацію Українських Націоналістів (ОУН) та ін.

За словами авторів законопроекту, ним визнається факт агресії більшовицької Росії проти України.

Згідно з пояснювальною запискою, цей законопроект направлений на визначення статусу осіб, які брали участь у боротьбі за незалежність України у ХХ столітті.

Закон наділяє державу та органи місцевого самоврядування правом надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у ХХ столітті та членам їх сімей.

У законі передбачено встановити відповідальність відповідно до чинного законодавства України для громадян України, іноземців, а також осіб без громадянства, які публічно проявляють зневажливе ставлення до осіб, що визнані борцями за незалежність України.

У законі також встановлено, що публічне заперечення факту правомірності боротьби за незалежність України у ХХ столітті визнається наругою над пам'яттю борців за незалежність України у XX столітті, приниженням гідності Українського народу і є протиправним.

Закон також зобов'язує державу визнати державні та військові нагороди (відзнаки) та військові ступені борців за незалежність України у ХХ столітті, які були надані учасникам даної боротьби органами влади, організаціями, структурами або формуваннями, що визнані борцями за незалежність України.

Також закон визначає основні напрями державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам'яті про боротьбу за незалежність України у ХХ столітті та її борців, а саме: всебічне вивчення історії про боротьбу за незалежність України у ХХ століття та її борців; заохочення та підтримка діяльність неурядових установ та організацій, які здійснюють дослідницьку та просвітницьку роботу стосовно боротьби за незалежність України у ХХ століття та її борців та ін.

Нагадаємо, раніше Польща відмовила Росії в засудження ОУН і УПА