ua en ru

Польща відмовила Росії в засудження ОУН і УПА

Польща відмовила Росії в засудження ОУН і УПА Спікер сенату Польщі Богдан Борусевич

Спікер сенату Польщі Богдан Борусевич не підтримав заклик Ради Федерації спільно засудити спадщина Організації українських націоналістів (ОУН) і Української повстанської армії (УПА). Про це повідомляє "Радіо Польща".

"Я наголошую ознаки розширення культу вкрай націоналістичних діячів ОУН і УПА. У той же час дозволю собі зазначити, що цей культ рідко пов'язаний з підтримкою терористичних методів, використовуваних цими підрозділами, або похвалою вчинених ними вбивств, в тому числі, Волинської різанини", - вважає спікер польського сенату.

На думку Борусевича, популярність українських націоналістичних діячів "великою мірою є результатом російської агресії в Україні".

"Боюся, що перед лицем російської окупації частини території України, а також поширення етнічної ідеології ненависті в Донецькій і Луганській областях, спільна заява Польщі і Росії, що стосуються української історичної пам'яті, вписувалося б в тон російської пропаганди", - підкреслив він.

У заяві Ради Федерації Федеральних Зборів РФ у зв'язку з 70-річчям визволення в'язнів концтабору Освенцим і Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту міститься заклик "протидіяти прославлянню колишніх членів організації "Ваффен СС", нацистського, неонацистського, фашистського, бандерівського руху, як і всіх інших форм колабораціонізму і підтримки нацизму".

Нагадаємо, раніше екс-прем'єр Польщі і нинішній глава Євроради Дональд Туск відмовився від участі у параді Перемоги 9 травня в Москві.