ua en ru

Вільнюський саміт: Україна не підписала асоціацію з ЄС

Україна не підписала асоціацію з ЄС. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Україна не підписала асоціацію з ЄС. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Сьогодні проходить другий день саміту Східного партнерства у Вільнюсі, на ранок сьогоднішнього дня була запланована церемонія підписання документів. Під час цієї церемонії відбулося офіційне парафування угод про асоціацію Грузії і Молдови з Європейським Союзом, підписання угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Азербайджаном, проте з Україною ніякого документу підписано не було, навіть очікуваної деякими політичними експертами рамкової угоди про наміри.

До останнього моменту питання підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС залишалося інтригою. Незважаючи на численні заяви представників України про паузу в євроінтеграції, європейські дипломати підігрівали інтригу, заявляючи, що попри все угода може бути підписана 29 листопада. Головними оптимістами виступали прибалтійські і польські політики, які традиційно є основними адвокатами євроінтеграційного курсу України.

Європейські політики, серед них єврокомісар Штефан Фюле, Президент Литви Даля Грибаускайте, Президент Румунії Траян Бесеску, а також інші, в одних голос заявили, що непідписання асоціації - крок назад для України. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Кетрін Ештон висловила надію, що Україна якнайскоріше визначиться з курсом своєї зовнішньої політики.

Попередньо говорилося, що підписання асоціації між Україною і ЄС може відбутися на двосторонньому саміті в майбутньому. Джерело в Єврокомісії підтвердило, що такий саміт може відбутися в лютому-березні 2014 р.

Вчора Президент України Віктор Янукович провів зустрічі з ключовими політиками ЄС - Ангелою Меркель, Германом ван Ромпеєм, Жозе Мануелем Баррозу, Далею Грибаускайте. Зокрема, він говорив про складні взаємини України з Росією. Сьогодні Янукович ще раз зустрівся з Меркель.

Раніше планувалося, що на цьому саміті вранці 29 листопада Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Підготовка до підписання документа велася декілька років і зводилася до деяких ключових змін в законодавстві України, а також до вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема питання ув'язнення Юлії Тимошенко.

Останні декілька років керівництво країни і особисто Президент Віктор Янукович багато разів підкреслювали, що курс країни на євроінтеграцію і в перспективі на отримання членства в ЄС, першим кроком до якого повинна стати асоціація, незмінні.

Проте 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією і іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через останніх зовнішньополітичні події країну охопили вуличні акції протесту, почався Євромайдан. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.