ua en ru

Саміт Україна-ЄС може пройти в лютому-березні 2014 р., - джерело в ЄК

Джерело в Єврокомісії підтвердив, що зараз ведуться переговори про організацію двостороннього саміту в лютому-на початку березня.

Джерело в Єврокомісії підтвердив, що зараз ведуться переговори про організацію двостороннього саміту в лютому-на початку березня, пише "Комерсант. Україна".

Також народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів), очолює Український союз промисловців і підприємців додав, що розраховує на підписання УА в ході саміту Україна-ЄС, який планується в ці терміни.

"Затягувати переговори довше немає необхідності, адже потім починається період виборів в ЄС і в Україні, коли буде вкрай складно підписати договір", - пояснив Кінах.

Параметри можливого компромісу поки неясні. Ряд країн-членів ЄС виступають категорично проти прямої грошової компенсації.
"Ніколи не стояло питання про те, скільки мільярдів хабара ЄС дасть для підписання СА", - різко заявив Карл Більдт вчора у спілкуванні з журналістами. Навіть у країнах, які вважаються "адвокатами" України в ЄС, риторика української влади викликає нерозуміння.

Глава МЗС однієї зі східноєвропейських країн, що розмовляв на умовах анонімності, впевнений, що фінансові негаразди є не причиною, а лише виправданням рішення Києва про відмову від підписання УА.

"Звичайно ж, справа не в грошах, я не вірю в це. Причини політичні, можливо, пов'язані з амбіціями Віктора Януковича",- сказав він. Між тим одну політичну задачу Янукович вже вирішив. Європейські політики вчора не згадували про Юлію Тимошенко. Навіть Карл Більдт, який раніше називав звільнення Тимошенко умовою підписання УА, пішов від прямої відповіді на запитання журналістів з цього приводу.

У четвер у Вільнюсі відбулася серія переговорів про стратегію подальших дій України та ЄС. Штефан Фюле провів зустріч з Сергієм Арбузовим. Ввечері Віктор Янукович зустрічався з главами Єврокомісії та Європейської ради Жозе Мануелем Баррозу і Херманом ван Ромпеєм, а також з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

"Все вирішиться на переговорах за вечерею. У нас нарешті буде можливість запитати Януковича - що, чорт забирай, відбувається? Нам треба зрозуміти, що йому пропонував Володимир Путін, що стало реальною причиною такого рішення України", - розповів до початку цієї серії зустрічей дипломат, інформоване про плани керівництва Євросоюзу.

ЄС готовий шукати нові форми підтримки Києва, обумовивши жорсткі умови, зокрема, пов'язані з імплементацією угоди про асоціацію.

"Є червоні лінії, які ЄС ніколи не перетне. Зокрема, ми не будемо говорити, що компенсуємо втрати від тиску Росії, оскільки це розв'яже руки Кремлю: мовляв, робіть все, що хочете, ЄС заплатить. Не буде і тристоронніх переговорів за участю РФ",- сказав інформований європейський дипломат. Один з обговорюваних сценаріїв передбачає фінансування МВФ.

А для того, щоб створити позитивний фон для продовження переговорів, Україна і ЄС сьогодні підпишуть договір "Про відкрите небо", який був парафований лише вчора. Щоб оголосити про успіх нинішнього саміту, ЄС погодився порушити свої стандарти підготовки документів до підписання - після парафування Брюссель завжди проводить тривалу процедуру юридичної звірки документа. У разі СА, наприклад, ця процедура затягнулася більш ніж на рік.