ua en ru

УКРАЇНА ПІДПИСАЛА З ЄС ЕКОНОМІЧНУ ЧАСТИНУ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ

Україна та Європейський союз підписали економічну частину угоди про асоціацію.

Україна та Європейський союз підписали економічну частину угоди про асоціацію.

Церемонія підписання почалася о 10:25 за київським часом у Брюсселі (Бельгія).

З боку України угоду підписав Президент Петро Порошенко, з боку Євросоюзу - президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, а також глави держав і урядів країн ЄС.

Таким чином, з урахуванням уже підписаної 21 березня 2014 р. політичної частини УА, Україна уклала з ЄС повноцінну угоду про асоціацію.

Під час своєї промови перед підписанням угоди Порошенко висловив надію на те, що ЄС надасть допомогу в захисті суверенітету і територіальної цілісності України.

"Це один з найважливіших днів з часу здобуття незалежності України. Ми повинні використовувати цю можливість для модернізації країни. Але ми потребуємо лише одного - миру та безпеки", - заявив Порошенко.

У своїй промові Порошенко також зазначив, що підписувати угоду він буде тією ж ручкою, якій повинен був підписати УА з ЄС у Вільнюсі Віктор Янукович.

З української сторони на церемонії також були присутні міністр закордонних справ Павло Клімкін, перший помічник Президента Юрій Онищенко, заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий, представник України при Європейському союзі Костянтин Єлісєєв.

Сьогодні також планується участь Порошенка у засіданні Європейської ради. У рамках заходу відбудеться низка двосторонніх зустрічей Президента України з керівниками інституцій ЄС і держав-членів.

Нагадаємо, Єврокомісія оцінює збільшення доходів України від підписання економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом в 1,2 млрд євро в рік. Завдяки лібералізації митних тарифів і, насамперед, нормативного наближення до стандартів ЄС, Україна, як стверджує Єврокомісія, отримає більш вільний доступ на ринок ЄС.

За умовами угоди, для України будуть поступово усуватися митні тарифи і квоти, а українські закони, норми і правила будуть гармонізовані з європейськими у різних секторах, пов'язаних з торгівлею. Український експорт в ЄС, як очікується, збільшиться на 1 млрд євро в рік.

Угоди про асоціацію з ЄС підписали також Грузія і Молдова.

УКРАЇНА ПІДПИСАЛА З ЄС ЕКОНОМІЧНУ ЧАСТИНУ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ

(Twitter/STsegolko)