ua en ru

Ряд оцінок в резолюції ЄП ставить під сумнів направлення спецмісії ЄП в Україну, - МЗС України

Ряд оцінок в резолюції Європейського парламенту щодо ситуації в Україні ставить під сумнів доцільність направлення спеціальної місію Європарламенту в Україну.

Ряд оцінок в резолюції Європейського парламенту щодо ситуації в Україні ставить під сумнів доцільність направлення спеціальної місію Європарламенту в Україну. Про це йде мова в коментарі Міністерства закордонних справ України (МЗС) стосовно прийнятого сьогодні Європарламентом документа, оприлюдненому прес-службою міністерства.

"На жаль, цілий ряд оцінок, висловлених в резолюції Європейського парламенту, ставлять під сумнів неупередженість та ефективність діяльності запропонованої постійної спеціальної місії ЄП в Україну, доцільність створення якої потребує додаткового вивчення", - зазначають в українському зовнішньополітичному відомстві.

Тому у МЗС висловлюють розчарування упередженістю в оцінках ЄС дій української влади та ігноруванням "переважної більшості конструктивних зусиль керівництва України з реалізації заходів встановлення довіри та налагодження мирного й інклюзивного діалогу з опозицією та громадянським суспільством".

Як зазначають в МЗС України, незбалансований характер резолюції, а також заклики до запровадження обмежувальних заходів з боку ЄС не сприяють формуванню загальнонаціонального примирення та атмосфери довіри в Україні, а відтак підривають процес стабілізації ситуації.

Водночас в українському зовнішньополітичному відомстві погоджуються, що ухвалена резолюція містить низку сигналів, які співпадають з підходами уряду України до врегулювання політичної кризи в країні.

"Важливе значення має заклик Європейського парламенту до протестувальників Майдану утриматися від застосування сили та зберегти законність своєї справи мирним шляхом і вимога до усіх опозиційних лідерів продовжувати утримуватися від насильства та підтримувати мирний характер протестів", - додають в МЗС України.

Водночас у МЗС високо оцінили ініціативу Єврокомісії з підготовки фінансової допомоги Україні, підтвердивши, що курс європейської інтеграції залишається незмінним пріоритетом офіційного Києва.

Напередодні в.о. міністра закордонних справ України Леонід Кожара закликав іноземних політиків не робити безвідповідальних заяв і не поширювати неправдиву інформацію, щоб не ускладнювати політичну ситуацію в Україні.

Нагадаємо, раніше сьогодні Європарламент прийняв резолюцію по Україні, в якій, зокрема, закликав ЄС розпочати підготовку санкцій проти українських учасників, причетних до насильства по відношенню до активістів Євромайдану.

Також у резолюції ЄП закликав негайно звільнити і реабілітувати засуджену екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко.

Крім того, Європарламент закликав ЄС, США і МВФ запропонувати конкретну фіндопомогу Україні.