ua en ru

Рада постановила створити єдиний веб-портал використання публічних коштів

Народні депутати підтримали в другому читанні та в цілому законопроект № 0949 "Про відкритість використання публічних коштів (друге читання)". За відповідне рішення проголосували 289 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Закон спрямований на забезпечення публічного доступу та інформаційної відкритості щодо використання публічних коштів платників податків України, які витрачаються розпорядниками коштів державного і місцевого бюджетів, суб'єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов'язкового державного страхування та органами Пенсійного фонду.

Зокрема цей закон вводить єдиний веб-портал використання публічних коштів. Згідно з законом, єдиний веб-портал є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація, яка готується та подається розпорядниками та одержувачами коштів держбюджету України, бюджету АР Крим і місцевих бюджетів, органами Пенсійного фонду, підприємствами, а також фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

"Доступ до інформації, оприлюдненої на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, є вільним та безоплатним", - йдеться в документі.

Адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів та затвердження форм, за якими надається інформація про заплановане і фактичне використання публічних коштів для оприлюднення, здійснюється суб'єктом, уповноваженим Кабінетом міністрів України. Порядок адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів затверджується Кабінетом міністрів України. Фінансування витрат на утримання єдиного веб-порталу використання публічних коштів здійснюється за рахунок державного бюджету.

У той же час як заявила голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Вікторія Сюмар, наразі у державному бюджеті не передбачені кошти на створення такого сайту.

"Проект закону передбачає створення нового веб-сайту. Однак кошти в державному бюджеті на це не передбачені. Якщо б вони були передбачені, то ці кошти були б закладені, а веб-сайт зміг би запрацювати вже з 1 січня 2016 р.", - додала Сюмар.

У свою чергу перший віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій сказав: "В ідеальному плані закон запрацює тільки в кінці року, якщо буде прийнятий сьогодні в цілому... Адже Світовий банк розглядає можливість виділення 400 тис. євро на створення такого сайту".

Таким чином нардепи 233 голосами підтримали поправку №26 нардепа Олександра Опанасенка з фракції "Самопомічі", згідно з якою "цей закон набирає чинності через 6 місяців з дня його опублікування, крім абзацу п'ятого підпункту 2 пункту 4 цього розділу, який набирає чинності з дня опублікування цього закону".

Рада постановила створити єдиний веб-портал використання публічних коштів

Нагадаємо, 14 жовтня 2014 р. Рада відкрила доступ до Держреєстру майнових прав та зобов'язала оприлюднити кінцевих вигодонабувачів українських компаній.