ua en ru

Рада відкрила доступ до Держреєстру майнових прав

Верховна Рада України відкрила вільний доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Верховна Рада України відкрила вільний доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Про це йдеться в законі № 5114 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів", який був прийнятий сьогодні у парламенті.

Так, даний закон вносить зміни до статті 28 закону України "Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", згідно з яким інформація про зареєстровані права та їх обтяжень, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою та загальнодоступною.

Нагадаємо, у попередній редакції закону інформація з державного реєстру прав про державну реєстрацію прав та їх обтяжень надається органом державної реєстрації прав, нотаріусом у формі витягу, інформаційної довідки та виписки.

Згідно з новим законом, для фізичних і юридичних осіб інформація з Держреєстру прав надається виключно по об'єкту нерухомого майна в електронній формі через офіційний веб-сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації прав у паперовій формі шляхом подання заяви особисто або пересилання поштового відправлення органів державної реєстрації прав та нотаріусів у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

"Інформація про зареєстровані права та їх обтяжень, отримана в електронній або паперовій формі за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав, є офіційною і використовується відповідно до законодавства", - йдеться в законі.

Нагадаємо, сьогодні, 14 жовтня 2014 р., народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 5114 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів". За відповідне рішення проголосували 265 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що 13 жовтня міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Міністерство юстиції протягом місяця готове відкрити майнові реєстри.