ua en ru

Рада хоче ввести процедуру цивільної конфіскації незаконно нажитого майна

Рада хоче ввести процедуру цивільної конфіскації незаконно нажитого майна

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1660-Д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України та Національного агентства України з питань запобігання корупції". За відповідне рішення проголосували 283 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що цей законопроект був прийнятий Радою за основу з другої спроби. Раніше сьогодні народні депутати провалили голосування за цей законопроект у першому читанні, віддавши за нього лише 203 голоси.

Справа в тому, що даний законопроект серед іншого передбачає призначення директора Національного антикорупційного бюро на підставі подання конкурсної комісією 3-х осіб Президентові України, який одноосібно призначає з цих кандидатів керівника Бюро. Разом з тим директора Бюро не можна звільнити без згоди Верховної Ради України.

Однак народні депутати, зокрема з фракції "Народний фронт" та "Самопоміч" виступали за те, щоб глава Антикорупційного бюро призначався і звільнявся за погодженням з Верховною Радою 226 або 300 голосами.

Разом з тим інша частина парламентаріїв коаліції відзначала, що процедуру призначення голови Бюро можна буде узгодити під час підготовки даного законопроекту до другого читання.

У підсумку голова Верховної Ради України Володимир Гройсман змушений був оголосити перерву в засіданні Ради на 10 хвилин для проведення наради з керівниками фракцій коаліції щодо голосування за цей документ.

Після десятихвилинної перерви партнери по коаліції узгодили позицію щодо голосування.

Як заявив голова фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко, цей законопроект є одним з найважливіших на другій сесії Верховної Ради, "і саме тому виникає бажання зробити його з хорошого ще краще".

"У першому читанні ми проголосуємо за хорошу основу для того, щоб працювати далі. Зараз ми домовилися, і пропонуємо колегам підтримати голосування в даного документа в першому читанні з тим, щоб комітет і всі зацікавлені депутати змогли поліпшити баланс між гілками влади та підготувати його до узгодженого другого читання ", - сказав Луценко.

"Я вдячна нашим партнерам по коаліції, що вони почули наші логічні зауваження щодо необхідності збереження системи балансу влади, які будуть доопрацьовані законопроекту про Антикорупційне бюро до другого читання. Ми це чітко вказали", - сказала в свою чергу нардеп від "Народного фронту" Вікторія Сюмар.

Після голосування Гройсман також доручив доопрацювати цей законопроект з урахуванням позицій всіх фракцій коаліції.

Зазначимо, що перед розглядом спільного законопроекту № 1660 Гройсман нагадав, що у Раді було зареєстровано декілька альтернативних законопроектів щодо антикорупційного спрямування.

"Я дав доручення профільному комітету на чолі з Єгором Соболєвим напрацювати пропозиції до єдиного проекту закону, обговорити його з експертами. Ця робота була поведена спільно з Юрієм Луценком, Віктором Чумаком, експертами. Я звертаю увагу, що сьогодні проект закону буде розглянутий лише у першому читанні, щоб до другого читання ми ще раз могли внести всі пропозиції і поправки, ще раз обговорити проект з експертами", - повідомив Гройсман.

Тому за проханням автора, народного депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Віктора Чумака народні депутати відхилили альтернативний законопроект №1406 як такий, що втратив актуальність. За відповідне рішення проголосували 255 нардепів.

У той же час законопроект № 1660, як повідомив Віктор Чумак, передбачає:

1. В діяльності Національного антикорупційного бюро впроваджується посада детективів,яка передбачає об'єднання посад слідчого та оперативно розшукового працівника.

"Це скоріше за все перспективна посада, яка буде працювати і в органах Міністерства внутрішніх справ, Державного бюро розслідувань та інших правоохоронних органів" , - зазначив Чумак.

2. Проект закону визначає рівень зарплат для працівників Національного антикорупційного бюро.

3. Створюється спеціалізована антикорупційна прокуратура, яка має здійснювати нагляд за додержанням законів про діяльність Національного антикорупційного бюро.

4. Передбачається спеціальний конкурсний порядок відбору прокурорів у спеціалізовану прокуратуру.

5. Забороняється набирати до Антикорупційного бюро осіб, які за останні 5 років працювали в МВС, СБУ та ГПУ. Також не може бути прийнята на службу в Антикорупційне бюро особа, якщо у неї в декларації будуть виявити недостовірні данні, які розходяться в реальними даними більш як на 50 реальних зарплат.

6. Розширений перелік посадовців , які підпадають під підслідність Антикорупційного бюро. Зокрема працівники Національного агентства з питань заповзання корупції, а також Президенти України. які закінчили перебування на посаді.

7. Призначення директора Антикорупційного бюро відбувається на підставі подання конкурсною комісією 3-х осіб Президенту України, який одноосібно призначає з цих кандидатів керівника бюро. Разом з тим директора Бюро не можна звільнити без згоди Верховної Ради України.

8. Передбачається процедура цивільної конфіскації майна, нажитого незаконним шляхом. Для цього вноситься зміни до Цивільного процесуального кодексу України, де передбачається цивільний позов про необґрунтовані корупційні активи.

"Це так звана громадянська конфіскація. Інститут непростий, складний, але він працює в США, в деяких інших розвинених демократичних країнах. Цей інститут вводиться через три місяці після прийняття закону і експертизи Ради Європи", - зазначив Чумак.

9. Розширюється можливість підписання договорів зі слідством тих, хто попався на корупційних діях, але готовий співпрацювати із слідством, не залежно від ступеня злочину.

Нагадаємо, що Рада прийняла закон про створення Антикорупційного бюро 14 жовтня 2014 р. За законопроект Президента України Петра Порошенка № 5085 "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції порушення виборчих прав громадян)" проголосували 278 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Голова комітету Верховної Ради України з протидії та боротьби з корупцією Єгор Соболєв заявив, що глава Антикорупційного бюро буде обраний 12 лютого 2015 р.