ua en ru

КСУ визнав неконституційною Декларацію про незалежність Криму і Севастополя

КСУ визнав неконституційною постанову Верховної Ради Криму "Про Декларацію про незалежність АР Крим і м. Севастополя" від 11 березня 2014 р.

Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційною постанову Верховної Ради Криму "Про Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя" від 11 березня 2014 року. Таке рішення оголосив голова КСУ Юрій Баулін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Конституційний суд постановив визнати такою, що не відповідає Конституції України "є неконституційную" постанову Верховної Ради АР Крим "Про Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим і міста Севастополя" від 11 березня 2014 року", - заявив Баулін.

Разом з цим суд постановив, що вказана постанова втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним судом цього рішення. Приймаючи це рішення Конституційний суд зазначив, що Конституція України не передбачає права окремої частини громадян України, в тому числі національних меншин, на одностороннє самовизначення в результаті якого відбувається зміна території України як унітарної держави. Суд зазначив, що питання зміни кордонів України повинне вирішуватися на всеукраїнському референдумі, призначеному Верховною Радою України. Виходячи з цього Конституційний Суд визнав, що Верховна АР, прийнявши цю постанову, вийшла за межі своїх повноважень.

Баулін зазначив, що дане рішення двоє суддів підписали з окремою думкою.

Нагадаємо, 16 березня виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної ради україни Олександр Турчинов звернувся до КСУ щодо конституційності постанови ВР АРК "ПРО Декларації про незалежність Автономної Республіки Крим і городаСевастополя".

Раніше, 11 березня, Верховна Рада АРК прийняла постанову "Про Декларації про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя", що передбачає незалежність Криму.

14 березня Турчинов скасував постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 11 березня 2014 р. № 1727-6/14 "Про Декларації про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя".